Službe zaštite i spašavanja treba opremiti digitalnom radio opremom

0
Igor Nikolić iz preduzeća Wireless Montenegro

Maksim Mandic i Igor Nikolić

Maksim Mandić i Igor Nikolić

Opštinska Služba zaštite i spašavanja Kotor, u saradnji sa firmom Wireless Montenegro iz Podgorice, danas je organizovala prezentaciju savremene radio opreme kojom bi se sa analogne prešlo na digitalnu.

Prezentaciji su prisustvovali i predstavnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Perasta i Krtola i Službe zaštite iz Herceg Novog i Tivta.

Riječ je o novim radio vezama tipa motorola i prelasku sa analognog na digitalni sistem, objašnjava za Skala radio Maksim Mandić, komandir kotorske Službe zašttite i spašavanja, budući da dosadašnje radio veze ne omogućavaju kvalitetnu komunikaciju na terenu, to jest između požarišta i baze.

Često se dešava da se zbog konfiguracije terena u razmaku od par kilometara ne može uspostaviti veza pa bi uvođenjem ovog sistema problem bio riješen i kompletna kotorska opština bi bila pokrivena kvalitetnom radio vezom, smatra Mandić.

U pitanju su ručne radio stanice, fiksne i kolske.

Bazna ili fiksna radio stanica bi bila locirana u vatrogasnici, ručne bi nosili vatrogasci, a kolska bi služila za vatrogasna vozila, zaključio je Mandić.

Današnju prezentaciju vodio je Igor Nikolić iz preduzeća Wireless Montenegro koji je za Skala radio kazao da se radi o firmi koja uvodi digitalni sistem Tetra koji prvenstveno ima namjeru da unaprijedi komunikaciju za službe koje su od opšteg značaja za društvo, a to su policija, vojska, Službe zaštite i spašavanja, hitna pomoć.

Osnovna namjena sistema je mnogo bolja pokrivenost terena, kvalitet glasa, prenos kratkih SMS poruka, data podataka.

Omogućava integraciju Službi zaštite spašavanja na lokalnom nivou, ali i integraciju Službi zaštite i spašavanja u vanrednim situacijama kada je potrebno jedni drugima da pomognu.

Radi se o kompletno uvezanom sistemu svih službi od posebnog značaja u datom trenutku.

Wireless Montenegro je firma čiji je vlasnik 75% austriska firma Eos, a 25% država Crna Gora.

Nije potrebno govoriti od kakvog je značaja da kotorska, ali sve druge Službe zaštite i spašavanja dobiju ovakvu opremu kojom bi svakako i same intervencije bile brže i kvalitetnije urađene.

sa prezentacije
digitalne stanice

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].