Nautikaši i brodomašinci na praktičnoj nastavi

5
brod "Jadran" isplovljava iz kotorske luke

Na krstarenje školskim brodom “Jadran”, u okviru redovnih aktivnosti nastavnog plana i programa Srednje pomorske škole u Kotoru, u ponedjeljak 1. aprila krenuli su učenici trećeg razreda ove škole.

Prva grupa učenika na brodu “Jadran” biće do petka 5. aprila.

Sa nastavnicima iz škole na brod se ukrcalo 60-ak učenika, nautičara i brodomašinaca.

Ploviće se crnogorskim vodama, sa zadatkom da sve što je rađeno u školi pokušaju da na praktičan način izvježbaju i na ovom brodu.

U saradnji sa mornaricom Vojske Crne Gore ovo je već sedmi put da se koristi brod “Jadran” za praktičnu obuku.

Druga grupa učenika na brodu će biti od 8. do 12. aprila, javlja Skala radiju Veljko Botica, direktor Srednje pomorske škole.

5 KOMENTARI

  1. Pegula izvini, u pravu si potpuno…zamjena teza …

    Evo u predavanja su ukluceni (nepotizam) i sinovi pipaka hobotnice….
    Neki imaju cijelu kadeturu i nesto malo staza kao treci oficiri, a predaju studentima (uparviteljima, kapetanima i ostalim senior oficirima) sa zavrsenom VPS pa cak i Fakultetom
    Svi kazu da se nesto “novo” naucili i sto je navaznije dobili potreban
    “certificate”.
    Koliko ih je kostalo, to zadovoljstvo neki kazu, a neki ne…?
    Nego sto sve to ima veze sa ovom temom?

    Jadran traze Hrvati da je njihov, a citam da je najvise love za njega dao pok.kralj Aleksandar Kradjordjevic…..siguran sam da cu uskoro doznati da je i on bio Hrvat kao i Tesla.
    Sve je moguce na brdovitom Balkanu….

    Ipak svaka “cast” ovim skolovanim i obrazovanim predavacima raznih pomorskih nauka koji kao sto rekoh (uz obavezne po STCW konvenciji prakse) obucavaju one koji su skoliovaniji od njih, i sa mnogo vise prakse i znanja…
    Ovo ima samo….gdje ono….?

    Vidjesmo da to “skolovanje”prosle godine da i to nosi svoju cijenu i to preskupu…nazalost?

    Nego, sto znaci biti u sistemu, a hoces da izadjes sa plodovima uzetih na racun sistema?
    Cak i kada si i najmanja karika…sljijedi ti ……….ubistvo ako pisnes, a samoubijstvo ako shvatis, u sta si sebe uvalio radi materijalnih bogastava….
    Sve lijepo pocne….zaposlis porodicu na dobra mjesta, a vidimo da sistem(organizaciju) ne moze niko sasjeci…hobotnica od stotinjak hiljada pipaka….

    Eto i jedan nas predavac Capt.Bozo(Bosko) nije u sistemu, “ne glasa” i onda kaze ne moze zaposliti kcerku, a zavrsila odlican fakultet sa 9.6..i to prestizni hehehehe
    Takvi kao on sto zbore da ne glasaju…nisu clanovi… “ne shvataju” da glasaju drugi u njihovo ime, i da su i oni odlican kadar hobotnice…mali pipci….sa tendencijom rasta…………. posle zaposlajvanja kcerke/sina.

    Imace nista novo kod Ogledala Gradjanina Pokornog… Insh Allah!!!

    Adio Mare!!!

    • Tipično trolovanje teme bez početka i kraja.Za takve stvari preporučujem medije druge familje u elektroskoj formi,đe ćeš moći quotovat i sam sebe ako te volja.Vijest na koju se kometariše je vrlo jasna,i malo ima veze sa tvojim ličnim frustracijama.
      Adiooo.

      • Jest, pegula opet si u pravu …dje sam ja upro frustiran, sto je tako kako jeste…
        Sve treba polako…prvo vidjeti radar posle 4 godine ucenja, a radar moze objasniti svako ne/skolovan hehehe
        ARPU ce nauciti kad odu na brod kao i sve ostalo…

        Onda vidjeti motor iz vanka posle 4 godine ucenja, a pulta i nema .. e shvatam i to ce nauciti kad odu na brod….samo na koji ce brod toliko skolovane djece otici?.
        Ma i to polako jer stvaramo ponovo flotu pa ce biti mjesta za sve D/E kadete.
        Sve polako..e kad sve to vide, onda ce se ukrcati kako rekoh….pa tek sad shvacam.
        Onda ce se svi ukrcati na Jadran da jedreeee.
        Oni na Jadrana nauce jedrenje polako, a jedrenje je posao buducnosti CG…
        Kako se toga prije nisam sjetio…hvala na upozorenju,

        Jedriti, Jedriti i samo Jedriti…hehehe

        Adio Mare!!!

  2. @adio mare,polako te,đe si upro? Ovo je taman za njihovo školovanje,srednja škola,da ośete brod,i da li mogu uopšte navigavati.Šte će njima ARPA,prvo da vide Radar,šte će mašincu Pult,prvo da vidi pomoćni motor.Svaki se red zna pa i u školovanju,ako se odluče navigavati,čeka ih godinu dana kadeture ili asistenture,pa polaganje klase sa svim brevetima.
    A tvoja priča o korupciji je trlababa lan i podložna je percepciji,a percepcija u CG je čudo neviđeno koje se kroz oči kvazi stručnjaka,sveznalica,i sveznajućih kritičara pretvori u njima jedinu istinu.,

  3. Grbalj savladao Mogren ali je porazen Bokelj od Berana………………….siguran sam da je Jadran opremljen svim elektronskim navigacionim uredjaima pocev od VDRa-AISa-ECDIS-a,GMDSSa tako da ono sto uce teoretski u skoli (SPS) ovde ce samo to upoznati u “praksi”, pod strucnim nadzorom visokih nautickih oficira koji su se obucili u ………SPLIT…….. davnih 80tih godina.
    od tada ? samouki?

    DA li je iti jedan od tih visokih crnogorskih “elitnih officira”, bio na jedan cas neke obuke,dopune znanja, /refreshement, upgrade/, ili su kao i ovi nasi profesuri iz FZP<SPSi, (Bogom dani) pa sami sebi (sistemom ja tebi, ti meni) potpisuju obaveznu obuku itd (SOLASS,MARPOL,STCW,MLC 2006) ili cak PROTIVNO potpisanim konvencijama prenose svoja "znanja" uglavnom stecena van pomorkih nauka..???

    Oni koji bi da licno nadogradjuju svoje znanje, i da prate sve promjene u pomorstvu, drzava CG (siguran sam hehehe), im nesebicno stoji na usluzi i pomaze ne samo novcano, da bi mogli nabaviti ne samo literaturu vec i sve novije i novije istrumente i razna prakticna i teoretska znanja?
    hehehehehe kad bi bilo sto bi bilo

    Zao mi je da Botica ne vodi ucenike bar do Bijele kod Kap.Lazovica koji
    (po meni) su jedini koji mogu prenjeti malo pravog znanja nasim buducim deck/engine cadets iz nekih oblasti.

    Ono sto im obezbjedjuje SPS, s pogotovo FZP je nazalost dalako od onoga sto se MORA znati, tako da vecina izlazi iz tih skola, a da nisu naucili ni najosnovnija potrebna znanja osim "kako platiti" potrebno znanje.

    Ko ne vjeruje neka razgovara sa ovima sto im pomazu da se ukrcaju na stranim flotama(Capt.Vukovic,Capt.Macic,Capt.Nikolic,CEO Franovic,CEO Krivokapic itd itd)
    Ipak je za pohvalu sto Botica pokusava moguce, a ne potrebno.

    Do potrebnog i pravog znanja, ce se doci kad se razbije ovaj system nevjerovatnog neznanja i korupcije u skolovanju naseg pomorskog kadra.

    Do tada

    Adio Mare!!…..Jole?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].