Komunalne policije primorskih opština na zajedničkom poslu

2
Kotor

Zoran Vučinović

U Kotoru je održan zajednički sastanak predstavnika opštinskih komunalnih policija Crnogorskog primorja, sa ciljem razmjene  iskustava i upoznavanja sa zajedničkom problematikom u radu ovih službi.

Posebno je važno formiranje zajedničkog stava kada je u pitanju primjena zakona,  kako ne bi bilo različitosti u tumačenju zakonskih  odredbi,  kazao je za Skala radio Zoran Vučinović, načelnik kotorske Komunalne policije.

Prevashodno je razmatran zajednički stav postupanja Komunalnih policija u zoni Morskog dobra koji će biti proslijeđen Upravi za inspekcijske poslove.

Značajna i nova materija, prenošenje nadležnosti iz oblasti zakona o bezbijednosti saobraćaja, takođe je bila tema komunalnih policajaca primorskih opština, kao i zajednički stav po pitanju krucijalnog Zakona o komunalnim djelatnostima kao osnovnom postulatu funkcionisanja lokalnih samouprava, kazao je Vučinović.

Ovaj zakon u sebi sadrži svu komunalnu problematiku koja godinama tišti lokalne samouprave.

Zaključci sa ovog sastanka su upućeni na adrese svih nadležnih ministrastava, zatim Uprave za inspekcijske poslove, gdje su skoncentrisane sve inspekcijske službe, jer je kako je zaključeno samo zajedničkim djelovanjem se mogu postići rezultati, kazao je Vučinović.

Pored zakonskih pitanja, razmatrane su i zajedničke  specifičnosti u lokalnim samoupravama, a to su problemi nelegalnog deponovanja otpada, veliki problem sa držanjem divlje stoke, u kotorskoj opštini posebno izražen na području Kavča.

Isti su problemi i u Ulcinju i Baru.

Posebna zajednički problem su i psi lutalice, zaključio je  Vučinović.

2 KOMENTARI

  1. Ovo se ne može shvatiti drugačije nego kao pokušaj obmane građana “primorskih opština” i kao obična farsa. Sastali se da prodivane kako postupati u nastupajućoj turističkoj sezoni, da se stvori privid u svrhu opravdanosti postojanja te institucije!
    A kako rade, može se samo uzeti primjer iz “metropole turizma” – Budve, gdje godinama dolaze primjedbe sa raznih adresa o opasnoj sprezi Kom. policije
    i prekršilaca propisa i zakona. Naime, svakog ljeta se turisti žale da zakupci plaža nasilno uzurpiraju i do tri četvrtine plaže, i ne dozvoljavaju pristup bez iznajmljivanja ležaljke i suncobrana. Po propisu, najmanje jedna polovina plaže mora biti slobodna za kupače, gdje eventualno mogu unijeti lični mobilijar.
    I šta se događa? – čitave sezone Kom. plicija “mudro” zatvara oči pred tim problemom. Ni slučajno da se umiješaju u svoj posao. A onda na kraju sezone, negdje 29. avgusta, kao, tobož, nadobudni čuvari reda i državnih interesa, podnose prijavu protiv prekršilaca! Sudija za prekršaje će uzurpatore
    kazniti 165 evra globe. (!) (Ako ih uopšte i kazni.)
    Vjerujete li da neki postupajući kom.policajac dopušta onom zakupcu da
    nekažnjeno uzurpira nešto što mu ne pripada, bez da se redarstvenik debelo “ugradi” u ekstraprofit prekršioca?
    Danas je bilo otužno i groteskno poslušati Oberugostitelja i predsjednika
    esnafa kotorskih kafandžija. Saznasmo da savršeno sarađuju sa načelnikom
    kotorske kom.policije. Valjda su zato i donirali nedavno onu papaladu alamaka
    na dan otvaranja novih prostorija na Parilu.
    Na uporno pitanje gospodina Mandića, zašto ugostitelji prave zaglušujuću
    i nedozvoljenu muzičku buku u i ispred svojih lokala u Starom gradu,
    esnafbaša je nastojao da nevješto izbjegne odgovor. Kad već nije imao kud,
    nešto je nesuvislo kazao da je to u nadležnosti Kom. policije. Ove iste s kojom odlično sarađuju! Saznasmo i da on ne odobrava nekontrolisanu
    muzičku buku! O, Bože – o, Madona!
    Takođe saznasmo da mimo propisa drže nekakve panoe, pa da za to plate
    165 evrića prekršajne globe. (Ista šema kao zakupci plaža u Budvi.)
    Dakle, krši propis do mile volje, pa na kraju plati neku siću.
    Nikako da vam nedozvoljena radnja bude bezuslovno zabranjena.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].