Hipnos u Risnu i zimi više ne spava

1
Bog sna Hipnos

Ema Radulović

Lokalitet Rimski mozaici u Risnu zbog interesovanja turista bili su prvi put otvoreni i tokom zime, a u prošloj godini Rimske mozaike iz II vijeka p.n.e. posjetilo je oko 14,5 hiljada turista.

Pojedinačnih posjeta je bilo 36 %, dok su grupne posjete iznosile 64%, gdje su obuhvaćene agencijski organizovane i individualne posjete.

Uporedni podaci iz Turističke organizacije Kotor govore da je sve više turista zainteresovano za ovaj lokalitet i da se broj istih uvećao za 45 u odnosu na isti period prošle godine.

Najveći broj turista došao je iz Engleske, zatim iz Rusije, Poljske, Njemačke, Italije, Francuske, Španije, Mađarske.

Primjetan je osjetan porast posjetilaca iz USA i Australije, kazala je za Skala radio Ema Radulović, koordinatorka za Rimske mozaike.

Povećanju broja posjetilaca na mozaicima u Risnu značajno su doprinijeli turisti koji su dolazili u sklopu jednodnevne ekskurzije Kotor open tour, čiji vaučer obuhvata kupon za Rimske mozaike.

Zabilježene su i grupe posjetilaca koje su posjetile lokalitet u cilju stručnog usavršavanja, kao i učeničke grupe.

Rimski mozaici su dio kulturno-istorijske baštine Boke Kotorske i po njima je Risan prepoznatljiv i TO Kotora će i dalje svojim inicijativama i aktivnostima uticati na što kvalitetniju turističku valorizaciju pomenutog lokaliteta, kazala je Radulovićeva.

Za lokalitet Rimski mozaici su odrađene brošure na engleskom, francuskom, italijanskom, njemačkom, ruskom i crnogorskom jeziku.

U drugom kvartalu tekuće godine, planirano je publikovanje brošure na poljskom i španskom jeziku, radi povećanog broja posjetilaca iz tih zemalja.

Pored pomenute brošure, za potrebe posjetilaca urađena je mapa Risna i Perasta, kvalitetne ulaznice-razglednice, audio vodič, kao i flajeri koji su se besplatno dijelili svim zainteresovanim licima.

Pored promotivnog materijla, na info punktovima je i bogat izbor suvenira i razglednica, auto karti, turističkih karti, kao i knjige o gradovima primorja i Crne Gore.

Prošle godine TO Kotora je izradila web stranicu rimskih mozaika, www.risanmosaics.me gdje se mogu vidjeti fotografije mozaika sa istorijskim podacima, kao i informacije vezane za radno vrijeme lokaliteta, kao i dodatne usluge.

Sajt sadrži i virtuelnu prezentaciju svake prostorije unutar lokaliteta.

Prezentacija je odrađena na crnogorskom i engleskom jeziku, a u planu je i prevod stranice za posjetioce ruskog govornog područija.

Promotivne kampanje u elektronskim i štampanim medijima obuhvatiće medije u Crnoj Gori i regionu (Srbija, BiH, Makedonija, Slovenija).

Posebna pažnja biti posvećena i inostranim TV kućama koje su česti gosti TO Kotor, a dio su nacionalne promotivne kampanje, kazala je Radulovićeva za Skala radio.

Unutar lokaliteta, na slobodnoj zidnoj površini planirano je instaliranje video bima, gdje ćemo prezentirati istorisjke i kulturne znamenitosti lokalitata i kvalitetne fotografije sa iskopavanja i istraživanja mozaika, kao i nekadašnjeg izgleda kompletnog lokaliteta.

U kotorskoj Turističkoj organizaciji prikupljaju materjal, fotografije, snimke do poljskih arheologa koji zadnjih godina obavljaju istraživanja i
iskopavanja u Risnu.

Redovna aktivnost podrazumijeva i uređenje, obnavljanje i održavanje zelenila unutar atrijuma i ispred lokalieta u žardinjerama.

Stoga će se TO obratiti JKP Kotoru za donaciju određene količine sadnica sezonskog cvijeća, zaključila je Radulovićeva.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].