Komunalna policija obavlja striktno sve poslove iz svoje nadležnosti

0
Zoran Vučinović

Zoran Vučinović

Zoran Vučinović

Zbog postojanja nedoumica u vezi postupanja nadležnih inspekcijskih službi i napisa u dnevnim novinama smatramo da smo dužni dati objašnjenje o postupanju Komunalne policije opštine Kotor.

Komunalna policija Kotor u svom postupanju pridržava se zakonom datih ovlašćenja i sprovodi mjere, radnje i postupke iz svoje nadležnosti na cjelokupnoj teritoriji opštine Kotor, bez obzira da li se radi o Zoni morskog dobra ili zoni koju obuhvataju planska dokumenta opštine Kotor.

U postupcima vezanim za Zonu morskog dobra koja je data na upravljanje JPMD – Budva, nadležnost Komunalne policije je ograničena.

Odobrenja za privremene objekte u ovoj zoni izdaje isključivo pomenuto Preduzeće, pa su samim tim i poslovi inspekcijskog nadzora u ovoj oblasti nadležnost inspektora zaštite prostora.

U pogledu održavanja čistoće koje je u opštini Kotor definisano Odlukom o održavanju čistoće (SL. List CG – opštinski propisi, br. 13/11), predviđeno je da u dijelu Zone morskog dobra koja je data na upravljanje JPMD-u, a predstavlja kupališta i plaže održavanje čistoće je dužno obezbijediti  imenovano Javno preduzeće, odnosno zakupac ili nosilac prava korišćenja na predmetnom dijelu morskog dobra.

Komunalna policija nije nadležna u postupcima deponovanja ili postavljanja, odnosno izgradnje objekata u moru jer je to nadležnost inspektora za vode.

Shodno navedenom, zaposleni u ovom organu u svim postupcima gdje nijesu nadležni, zapisnički konstatuju zatečeno činjenično stanje, a zatim se obraćamo nadležnim inspekcijskim organima, zahtjevajući vršenje inspekcijske kontrole i obavještavanje o istom.

Komunalna policija je i pored dosta nedefinisanih zakonskih propisa o inspekcijskom nadzoru, u svim slučajevima gdje se primijete nepravilnosti i gdje se narušavaju zakonom definisana pravila, pravovremeno reagovala i veoma često bila inicijator svih aktivnosti drugih organa i inspekcijskih službi.

U medijima se u zadnjih par dana pojavljuju primjeri devastacije obale na području Kostanjice i dijela obale na području Prčanj – Kotor.

Moramo naglasiti da je u ovim preimjerima devastacija obale u Kostajnici od strane izvođača radova “IMPRUS – MONT” vl. Sonja Vujović, Komunalna policija Kotor prva preduzimala sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti, informisala sve nadležne  organe (Inspekcije,  Morsko dobro, Upravu policije) i to veoma koncizno, detaljno i sadržajno.

U pogledu bespravnog deponovanja zemlje sa iskopa u more na lokaciji Kostanjica, ispod magistralnog puta, Komunalna policija opštine Kotor je u više navrata vršila inspekcijsku kontrolu i o zatečenom stanju sačinjavani su zapisnici.

Kako ovaj organ nije nadležan za vođenje postupka u predmetu uzurpacije mora, nakon izvršene kontrole obraćali smo se Zahtjevom za vršenje inspekcijske kontrole Glavnom inspektoru za vode, Inspektoru za saobraćaj i  Građevinskoj inspekciji, a o konstatovanom činjeničnom stanju obavještavali smo Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom.

U Osnovnom sudu u Kotoru, zaposleni u ovom organu pojavljivali su se u sudskom postupku kao svjedoci u cilju potvrđivanja navoda iz zapisnika.

Ekološka inspekcija obavijestila nas je dana 11.11.2011. godine da je ekološki inspektor donio usmeno rješenje  kojim je zabranio sve aktivnosti (u smislu deponovanja i dopremanja materijala, radova u cilju pripreme terena, radova na iskopu i nasipanju materijala) na izgradnji plaže i ponte u Kostanjici, do pribavljanja potrebnih dozvola, ali istim Dopisom nijesmo obavješteni o tome da li je pokrenut postupak vraćanja predmetne površine u prvobitno stanje.

Saradnja sa preduzećem JPMD je zaista veoma korektna  i smatramo da smo jedna od najagilnijih inspekcijskih službi koja pravovremeno postupa u pravcu zajedničkog djelovanja i zaštite obalnog područja.

Saradnju sa preduzećem JPMD smo definisali Protokolom.

Bez obzira na postojanje značajnih zakonskih nedoumica i nepostojanja koordinisanog djelovanja svih subjekata inspekcijskog nadzora Komunalna policija Kotor je postupala i postupaće u pravcu zaštite cjelokupnog područja opštine Kotor i države Crne Gore.

Zbog efikasnijeg djelovanja svih subjekata inspekcijskog nadzora smatramo da bi novoformirana Uprava za inspekcijske poslove, kao i predstavnci Ministrastva održivog razvoja i turizma trebali što skorije upriličiti radni sastanak na kome će se otkloniti mogućnosti medijskih špekulacija o nadležnosti inspekcijskih službi.

To je neophodno iz mnogo razloga, a svakako je  potrebna permanentna edukacija i sadejstvovanje svih gore pomenutih službi i usmjeravanje na efikasan zajednički rad i postupanje, stoji u saopštenju koje potpisuje načelnik kotorske Komunalne policije Zoran Vučinović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].