Zaključeni birački spiskovi u opštini Kotor za oktobarske izbore na državnom i lokalnom nivou

0
Kotor

Anka Perović

Anka Perović

U susret oktobarskim izborima, sinoć u ponoć zaključena su dva biračka spiska opštine Kotor, i to za izbor poslanika u skupštini Crne Gore i drugi birački spisak za izbor odbornika u kotorski parlament.

Na biračkom spisku za izbor poslanika u državni paralement je 18.116 birača, a za lokalni parlament u Kotoru 18.045 birača.

Razlika od 71 birača je zbog prijave prebivališta.

Prema zakonu, biračko pravo ostvaruju građani koji imaju dvije godine prijavljeno  prebivalište na teritoriji Crne Gore, a jedan od uslova za izbor odbornika u lokalni parlament je i da imaju najmanje 6 mjeseci prebivalište u opštini Kotor, objašnjava za Skala radio Anka Perović, sekretarka opštinskog Sekretarijata za opštu upravu.

Na osnovu zakonskih odredbi, 71 birač neće moći glasati na izborima u Kotoru jer nemaju prijavljeno prebivalište od 6 mjeseci.

Na posljednim predsjedničkim izborima u oktobru 2009. godine ukupno je u Birački spisak opštine Kotor bilo upisano 17.897 birača, a razlika u odnosu na sadašnji birački spisak je 219.

Nakon zaključenog biračkog spiska, upis i promjene mogu se obavljati na osnovu odluke glavnog administratora i to do 4. oktobra, dakle deset dana do održavanja izbora.

U periodu od donošenja odluke o raspisivanju izbora od 31. jula 2012. godine do 18. septembra urađeno je oko 700 promjena u Biračkom spisku, koje su se najviše odnosile na prikupljanje podataka o državljanstvu, kazala je Perovićeva.

Do sada je unijeto 17.360 podataka o crnogorskom državljanstvu, 517 podataka državljanstva Srbije, a bez podatka o državljanstvu su 239 lica, uglavnom starih osoba do čijih podataka je teško doći, objašnjava ona.

Međutim, niko neće biti izbrisan iz Biračkog spiska zbog državljanstva, jer je rok za vađenje državljanstva do 31. decembra ove godine, zaključila je Perovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].