Rajnke: Poštovanje sudskih odluka od suštinske važnosti

0
Rajzing Rajnke Foto: UGC

Autorka: Jelena Martinović

Ambasadorka SAD na konferenciji Sindikata medija juče ponovila da je neophodan nezavisan javni servis, osvrnula se i na transparentnost izbora generalnog direktora RTCG

Američka ambasadorka u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke juče je na konferenciji ,,Osnaživanje medijskih radnika kroz medijsku pismenost“, u organizaciji Sindikata medija, istakla da je neophodan nezavisni javni servis.

– Želim ponovo da naglasim neophodnost osiguranja nezavisnosti javnog servisa, uključujući zakonski i transparentan proces imenovanja na ključne pozicije. Da bi Crna Gora istinski uspostavila vladavinu prava, od suštinske je važnosti poštovanje sudskih odluka – kazala je Rajnke.

Ona je ponovila stav Ambasade SAD koji je iznijela i 11. oktobra, otvarajući BMAP Forward, godišnji Medijski forum u Podgorici.

I tada je istakla neophodnost osnaživanja nezavisnosti javnog medijskog servisa, uključujući obezbjeđivanje zakonitog i transparentnog procesa imenovanja na ključne pozicije.

Izbori i reizbori Borisa Raonića za generalnog direktora Javnog servisa RTCG su već bili predmet opservacija u izvještajima međunarodnih tijela, u kojima se upozoravalo na obaveznost poštovanja sudskih presuda.

Nekoliko sudskih presuda je pokazalo da je Raonić nezakonito izabran na mjesto generalnog direktora, što Savjetu te kuće nije smetalo da ga krajem avgusta prošle godine ponovo izabere na tu poziciju, kao i 2021. godine.

I taj ponovni izbor je, nedavnom presudom Višeg suda, iz septembra ove godine – proglašen nezakonitim.

Na konferenciji ,,Osnaživanje medijskih radnika kroz medijsku pismenost“ je, između istalog, zaključeno i da je to alat koji medijskim radnicima omogućava odgovorno obavljanje svog posla, očuvanje integriteta informacija i zaštitu demokratskog prostora.

Ministarka kulture i medija, Tamara Vujović naglasila je da je medijska pismenost ključno oružje u borbi za zaštitu slobode govora i demokratije.

– Danas svjedočimo velikim promjenama u medijskom pejzažu, ali uloga novinara kao čuvara istine i profesionalnih standarda ostaje nepromijenjena – poručila je ministarka.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].