Pismo

3

Piše: Dubravka Jovanović

Promjene, a ne zamjene, i struka iznad politike, kako to gordo zvuči.

Reče tata u pismu sinovima svojim političkim, njima dvojici koji predstavljaju nastaviće babo, najbolje što je Crna Gora mogla u tom trenutku da iznjedri na polju finansijsko-ekonomske ekspertize, pozivajući predsjednika države Milatovića i Vlade Spajića, na pomirenje.

“Jer vi niste ni tradicionalni, ni ideološki suparnici, sitno slovo piše Zdravko Krivokapić, avgustovsko čudo od čovjeka, premijer i vjernik, najbliži saradnik gospoda Boga od kad je svijeta i vijeka.

Sjetite se da je car Solomon od Boga tražio samo Mudrost, podsjeća i opominje Zdravko sinove  svoje, uz poruku očinsku naglašavajući značaj potrebe njihovoga pomirenja.
Zato je važno da vas dvojica – mudro – pronađete most koji će spojiti nepotreban jaz, a onda da sa najdobronamjernijim saradnicima (bez ucjena i egolatrije) definišite principe i programe koje ćete zajednički realizovati u korist svih građana Crne Gore, uči i podučava svoje učenike i božije mučenike neimar, Krivokapić nadnaravne duhovne i fizičke snage, arhitekta, konstruktor i projektant politike, crkve i planina crnogorskih.
Izletio spasonosni duh iz boce pa  ako ih sad ove dirljive riječi očinskog savjeta ne pomire, neće nikada.

A kako će, zabrinuta sam kada su se onoliko isposvađali. Udaljili. Pa jedan drugome svakodnevno čine dešpeke. Podmeću, otežavaju rabotu.
Predsjednik Milatović obustavlja  set zakona na koje ne daje potpis, koje mu Spajke Vojvodin šalje. I tako u krug.

Jakov, što je sada veći Crnogorac od Mila Đukanovića ni da čuje za dvojno državljanstvo a sve više mu je otupljen sluh i prema tati beogradskome, jer mu je ipak uho(ima nekoliko) okrenuto  više prema evropskoj bandi i NATO-u, naredbodavno apelujući da  Vlada mora konačno i što prije  predložiti ambasadora  Crne Gore pri NATO-u. Spajke pak, je uz skute i odijelo troprstaša Raja kome i oćale čisti da bolje vidi rezultate popisa, tješeći se uzajamno kako je srpska ćirilica nad evropskom, ustašoidnom  latinicom  odnijela pobjedu i sada bi da zauzme mjesto i poziciju službene lingve u Crnoj Gori.
Muke njihove  uz sve cifre,matematiku i akrobatiku da jezik srpski uđenu u službenu upotrebu. Džabe im lekcije i dopunski časovi u Beogradu, njihove medijske ćirilice i Rajovo hepi lice uz osmijeh na štipavice, izražavajući zadovoljstvo rezultatima popisa u Crnoj Gotri na Marićevom Hepiju. Džabe vjerujte, uludo i bez svrhe vam je ta rabota,  jer je crnogorski jezik kodifikovan odlukom Komiteta kongresne  biblioteke u Vašingtonu 2017 godine u okviru ISO međunarodnog standard čime je ozvaničena njegova lingvistička prepoznatljivost.

A što ćemo sad?

Ništa lakše nego prisloniti uho na venu i svi problem te vrste su riješeni.
I kojim jezikom se zbori i kojeg smo državljanstva i kako su nam se stari krstili, ženili, udavali, kumovali, sahranjivali.

Krv nije izdaja. Baš kao što to nikada Crna Gora nije bila. I neće.
Nema tih temeljnih ugovora i crkvenih kanona koji iz temelja mogu ugasiti iskru slobodarsku u ovom kamenu.

Jer udar je nađe. Bez njega bi u kam očajala.
Nećete je prekrojiti ni porobiti, ni rasprodati ni izdati.
Jer Crna Gora je to.
Čelom u nebo. Njen štambilj je na vrhu vaseljene.
Njen otisak na usni svakog Crnogorca i Crnogorke.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].