NAKON OBJAVE REZULTATA POPISA: Maksimum „srpskog sveta“ ipak nije dovoljan

0

Nakon današnje objave rezultata popisa postalo je jasno da je „srpski svet“ iako je dao maksimum – imao izvršnu vlast, korumpirane zapadne diplomate, stotine miliona, poluge moći, tajne službe, hiljade agenata u mantijama, popisne turiste, pa i maskotu Novaka Đokovića… uspio samo da izjednači rezultat koji je prije 20 godina ostvario Amfilohije Radović uz mnogo skromnija sredstva. Zato, iako to crnogorskoj javnosti tako ne djeluje na prvi pogled, velikosrpska hegemonija je doživjela debakl na popisu koji je za njih bio zadnja šansa da na silu uguraju Crnu Goru u okvire “srpskog sveta”.

Piše: Balša Knežević

Nakon gotovo deset mjeseci iščekivanja i „štelovanja“ softvera za provjeru podataka, MONSTAT je danas konačno objavio rezultate Popisa stanovništva održanog u decembru 2023. koji se odnosi na državljanstvo, nacionalnu, odnosno etničku pripadnost, vjeru i maternji jezik.

Iako popis u noromalnim i emancipovanim društvima ne bi trebalo da bude ništa drugo do puka statistika, na osnovu koje državni organi razvijaju svoju strategiju djelovanja, zahvaljujući velikosrpskoj hegemoniji ovaj proces u Crnoj Gori ispolitizovan je do krajnjih granica i predstavlje sve samo ne statistički poduhvat.

Popis u decembru 2023. je zaista bio najvažniji politički događaj za zvanični Beograd, jer je u planu imao da nakon što Srbi postanu većinski narod, počnu da sprovode koncept države naroda i bosnizacije Crne Gore. Ali na osnovu rezultata koji su danas objavljeni, postalo je jasno da ni ogromni trud beogradske hegemonije, potpomognute korumpiranom zapadnom diplomatijom nije mogao da slomi Crnu Goru i integriše je u „srpski svet“.

Fotografija 1: NAKON OBJAVE REZULTATA POPISA: Maksimum „srpskog sveta“ ipak nije dovoljanI pored nezamislive logistike “srpski svet” samo ponovio Amfilohijev rezultat iz 2003.

Najvažnije stavke pokazuju da se kao Crnogorci izjasnilo 41,12 odsto stanovnika, a kao Srbi 32,93 odsto. Srpskim jezikom govori 43,18 odsto, crnogorskim 34,52 odsto.

Jasno je da su se stotnie miliona koje režim u Beogradu ulaže već decenijama na asimilaciji Crnogoraca i integraciji Crne Gore u velikosrpski projekat, odrazile na rezultate popisa. U Crnoj Gori je 2011. broj Crnogoraca bio 45 procenata, dok je Srba bilo 29 odsto. Kada je u pitanju jezik, srpskim je i 2011. govorilo 43 posto građana, a crnogorskim skoro 37, što je oko 2,5 odsto više nego 2023. godine.

“Srpski svet” jedva dostigao Amfilohijev rezultat

Međutim, ako se vratimo još deset godina unazad, postaje jasno da su rezultati popisa koji su danas objavljeni najsličniji onima iz 2003. godine, kada je kampanju u sličnim uslovima hegemonističkog naleta na Crnu Goru, predvodio operativac militantnog svetosavlja Risto Radović poznat pod zvaničnim operativnim nazivom Amfilohije.

Te 2003. godine na popisu se 43 odsto stanovništva izjasnilo kao Crnogorci, dok je zvanično bilo 32 odsto Srba. Gotovo iste brojke kao ove danas objavljene.

Fotografija 2: NAKON OBJAVE REZULTATA POPISA: Maksimum „srpskog sveta“ ipak nije dovoljan‘bem vas glupe, ja sam odradio kao svi vi zajedno

Za ovakav rezultat prije 20 godina, najzaslužniji je bio upravo Amfilohije. Da srpske službe nijesu pogriješile angažovanjem ”Pukovnika” kao šefa propagandno-obavještajne agitatorske agende u cilju velikorspskog nacionalnog inžinjeringa na području Crne Gore, govore i rezultati. Broj Srba na popisu u Crnoj Gori iz 1991. iznosio je 9,34 odsto, da bi instaliranjem Amfilohija kao predvodnika velikosrpskog inžinjeringa, ta cifra do sljedećeg popisa 2003. godine porasla na fascinantnih 32 odsto!

Podudarnosti popisa iz 2003. i ovoga 20 godina kasnije, čiji su razultati objavljeni danas, su očigledne – na oba popisa velikosrpska hegemonija angažovala je svoj maksimum. S tom razlikom što su sada imali i izvršnu vlast i sve poluge moći da ostvare izborni inžinjering uz pomoć „uvezenih“ učesnika popisa.

Prije 20 godina popisnu kampanju predvodio je Amfilohije, uz svesrdnu pomoć Beograda, dok je popis iz decembra prošle godine sproveden u vrijeme najčvršće vlasti Vučićevih partija na državnom nivou, ali i u skoro svim lokalnim zajednicama! Osim što je imao svoje ispostave u crnogorskoj vlasti Beograd nije štedio ni sopstvenu logistiku da bi ostvario cilj srbizacije Crne Gore i njene integracije u „srpski svet“.

Fotografija 3: NAKON OBJAVE REZULTATA POPISA: Maksimum „srpskog sveta“ ipak nije dovoljan

U popisnoj kampanji učestvovala je razgranata mreža velikosrpske agenture, koja je neuomorno mejsecima pred popis vršila kampanju, kitila bilborde morbidnim porukama „ako ne znaš pitaj đeda“, a preko raznih srpskih udruženja i srpskih kuća slivala su se ogromna finansijska sredstva koja su trebala da budu garant uspjeha velikosrpstva na popisu.

SPC ključni operativni činilac

S obzirom da je MONSTAT danas objavio da je ukupno popisano 667.650 lica, a da pri tom 623.633 lica ima uobičajeno mjesto boravka u Crnoj Gori, jasno je da je čuveni „izborni turizam“ radio i u obliku „popisnog turizma“ u decembru 2023.

Ključni operativni element u čitavoj priči bila je svetosavska sekta (SS) poznata pod akronimom SPC, koja je po nalogu Beograda angažovala čitavu agenturu od oko 2.000 mantijaša u svrhu podizanja rejtinga „ugroženog srpstva“ u Crnoj Gori.

Fotografija 4: NAKON OBJAVE REZULTATA POPISA: Maksimum „srpskog sveta“ ipak nije dovoljanPorfirije Perić, Jovan Mićović i Aleksandar Vučić: Izvukli maksimum, ali ništa od Crne Gore u “srpskom svetu”

Lider SS Porfiriej Perić je sredinom oktobra prošle godine došao u Crnu Goru, misleći da će popis stanovništva da se održi 1. novembra. Tada je najavio da će najveća pažnja i logistika SS, ali i generalno Beograda, biti usmjerena na popis.

Da Perić prilikom boravka u Podgorici prošle godine nije ni krio da je došao da bi obavio popisni inžinjering, pokazuju i njegove izjave kada je poručio građanima Crne Gore kako ‘‘osjeća potrebu da ih podrži da u svakoj prilici odlučno ispolje svoj identitet kao vjernici SPC, govornici srpskog jezika i kao dični pripadnici srpskog naroda”.

Debakl “srpskog sveta”

Na osnovu svega što je ukratko izloženo, jasno je da kriminalni, ratnohuškački režim u Beogradu na čelu sa autokratom Aleksandrom Vučićem nije štedio resurse niti birao sredstva da se što veći broj građana izjasne kao Srbi.

Na osnovu brojnih objava srpskih medija i propagandnih ispostava BIA-e u Crnoj Gori prije popisa, jasna je bila projekcija centrale „srpskog sveta“ da broj Srba bude između 36 i 40 odsto, a predviđali su da će srpskim jezikom govoriti preko 50 odsto stanovnika. Paraistoričar i jedan od portparola „srpskog sveta“ Aleksandar Raković išao je toliko daleko da je govorio da će Srbi u Crnoj Gori biti nova većina sa preko 40 odsto, da će srpskim jezikom govoriti i do 60 odsto građana, a da će broj Crnogoraca pasti na nekih 35 odsto. Ovakvo očekivanje imalo je opravdanje u vidu ogromnih resursa koje je „srpski svet“ uložio u popisni projekat. Međutim, nakon današnje objave rezultata postalo je jasno da je „srpski svet“, iako je dao maksimum, imao izvršnu valst, korumpirane zapadne diplomate, stotine miliona, poluge moći, tajne službe, hiljade agenata u mantijama, popisne turiste, pa i maskotu Novaka Đokovića… uspio samo da postigne gotovo identičan rezultat koji je prije 20 godina ostvario Amfilohije Radović, sa mnogo skromnijim sredstvima.

Iako to crnogorskoj javnosti tako ne djeluje na prvi pogled, velikosrpska hegemonija je doživjela debakl na popisu koji je za njih bio zadnja šansa da pokušaju da na silu uguraju Crnu Goru u okvire “srpskog sveta”.

Uz psihotičnog srpskog autokratu koji je rasprodao Srbiju i teritorijalno je ugrozio, ova unesrećena država zatrovna velikosrpstvom će ubuduće, a posebno nakon skorog pada Aleksandra Vučića, morati da uloži sve resurse da sačuva sopstvenu državnost i teritorijalni integritet. Kosovo su već izgubili, zamisao korumpiranih američko-srpskih lobija da taj gubitak nadomjeste Crnom Gorom nakon izbora u Podgorici i popisa, doživio je dabakl.

Maksimum „srpskog sveta“ očigledno nije dovoljan, a hegemonistička lutanja i bolesne nacionalističke pretenzije režima u Beogradu i njegovih pomagača, uskoro će doći na naplatu.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].