POSLENIK MEDIJA SA DUŠOM PJESNIKA-NEBOJŠA KUBUROVIĆ

0
Nebojša Kuburović sa svojom autorskom knjigom Cetinje

Piše: Božidar PROROČIĆ, književnik i publicista

Postoje ljudi koji su svojim radom i prisustvom pravi poslenici medija – oni čija harizma, stav i pozitivna energija zrače kroz svaki segment njihovog djelovanja. Jedan od takvih plemenitih medijskih stvaralaca jeste Nebojša Kuburović. Rođen 1973. godine u Dubrovniku, Nebojša je rano pokazivao svoju energiju, znatiželju i posvećenost. Osnovnu i srednju školu završio je u Herceg Novom, đe je već tada postao prepoznatljiv po svom vedrom duhu i komunikativnosti. Nakon srednje škole odlučio je da svoj životni put usmjeri prema pravu. Studije prava završio je u Podgorici, đe je stekao znanje koje mu je omogućilo da na svoj način pristupi medijima – uvijek pravdoljubiv, tačan, ali i neposredan.

Energičan, vedar, pun duha i entuzijazma, Nebojša je 2000. godine započeo svoj angažman u svijetu medija, kao novinar na Radio Televiziji Crne Gore (RTCG). Njegov ulazak u novinarstvo obilježila je posvećenost profesiji, želja da prenese istinite i važne informacije, ali i da ostane vjeran sebi i svojim uvjerenjima. Njegova prisutnost na ekranima nije bila samo obično izvještavanje – već je to energija koja osvaja, pozitivnost koja motiviše i duh koji komunicira sa svakim gledaocem. Nebojša Kuburović nije samo novinar; on je čovjek od misije, osoba koja svojim riječima gradi mostove između ljudi, donosi istinu sa osmijehom i svojom profesionalnošću obogaćuje svijet medija. Njegov rad nije samo izvještavanje o događajima, već i stvaranje atmosfere razumijevanja, zajedništva i povjerenja. Nebojša je primjer kako pravi medijski poslenik može svojim radom oplemeniti svakodnevicu, ostaviti trag i postati simbol onoga što novinarstvo treba da bude – glas istine, pravednosti i ljudskosti.

Planine kao inspiracija

Nebojša Kuburović se tokom svoje bogate karijere oprobao u različitim novinarskim formama, pokazavši svestranost i kreativnost. Započeo je radom na zabavnim programima, nakon čega je pripremao serijal “NVO Sektor”, posvećen predstavljanju gotovo svih civilnih organizacija u Crnoj Gori koje su aktivne i značajne. Serijal je donio osvježenje u medijskom prostoru, dajući glas nevladinim organizacijama i njihovom doprinosu društvu. Kuburović je bio dio redakcije Satelitskog programa RTCG-a, kroz koji je prezentovao aktivnosti i značaj crnogorske dijaspore, naročito u Njemačkoj i Hrvatskoj. Njegov rad u Jutarnjem programu, kao i emisijama “Hronika gradova”, “Hronika Podgorice” i “Mreza.me”, obilježila je posvećenost društvenim temama i želja da se prikaže autentična slika svakodnevnog života. Posebno se ističu njegovi prilozi o spomeničkoj baštini glavnog grada u kojima je sa ljubavlju i posvećenošću nastojao da obuhvati što više značajnih objekata koji svjedoče o bogatoj istoriji Crne Gore i EX YU, u borbi za slobodu i prosperitet. Paralelno sa društvenim temama, Nebojša je bio aktivan i u Sportskoj redakciji đe je kroz serijal “Fudbalska sjećanja” evocirao slavne momente crnogorskog sporta. Emisija “Sport.me”, koja je i danas aktuelna, predstavlja uspješne individualce i sportske kolektive širom domovine, pružajući im prostor da predstave svoje sportske podvige i doprinos društvu.

Tokom svog dosadašnjeg radnog vijeka, Kuburović se trudi da promoviše  kulturu, Crne Gore, istoriju i jezik, principijelno govoreći jotovanom varijantom kao snažnim obilježjem crnogorskog jezika. Njegov prepoznatljiv stil izvještavanja karakteriše istinitost, originalnost, ležernost i vedrina, lišeni klišea i ukočenosti, zbog čega njegovi prilozi odišu svježinom i autentičnošću. Dodatnu notu unikatnosti svojim nastupima davao je kroz rimovanje, kojim je oplemenjivao izvještaje i priloge, pokazujući sklonost prema poeziji i želju za izražavanjem kroz stih. Ovaj pristup nije bio samo izraz kreativnosti, već i posvećenosti autentičnosti, koja je prožeta u svakom segmentu njegovog rada.

Nebojša Kuburović na radnom zadatku

Sa Nebojšom sam se bliže upoznao kada je objavio svoju trilogiju (poeziju) “O boljima i sebi”, koja je postala značajna prekretnica u njegovom stvaralaštvu a ujedno i povod za naše prijateljstvo koje traje do danas – i što je najvažnije, traje sa sve većom snagom i poštovanjem. U ovoj pjesničkoj trilogiji Nebojša se ogoljuje kao ličnost – istražuje sopstvene vrijednosti, životne izbore i ideje, dok istovremeno oslikava i portrete crnogorskih i drugih velikana koji su ostavili trag u mnogim oblastima stvaralaštva. To je svojevrsna anatomija njegove duše i refleksija univerzalnih vrijednosti.  Nebojša je kao autor, uvijek pronalazio način da se izrazi i kroz druge forme – kao što je to učinio kroz filmski autoportret “U slavu života”, trijadu koju je objavio na YouTube-u. Ova kreacija nije samo njegov prikaz života već i pravi primjer, posebno mladima o tome kojim principima, stremljenjima i interesovanjima bi trebalo dati primarni značaj. Nebojša je želio a vjerujem da je i uspio, da kroz tu trijadu prenese poruku o važnosti pozitivnog pogleda na život, težnji ka znanju i otvaranju novih horizonata, hrabrosti da budemo svoji i da kroz svaku aktivnost pronalazimo smisao. Njegovi hobiji predstavljaju šaroliku lepezu interesovanja – sport, literatura, svjetski jezici, putovanja, planinarenje i muzika. Svaka od ovih oblasti donosi priču o Nebojši kao čovjeku otvorenom za nova iskustva, znanja i kulture. Međutim i politika je našla svoje mjesto na tom spisku. Njegovo interesovanje za društvena pitanja naročito se produbilo kada je saznao za starogrčku definiciju riječi “idiot”, što u izvornom značenju znači “onaj kojega ne zanima politika.” Sa osmijehom se prisjeća tog trenutka, kao anegdote koja je označila prekretnicu u njegovom shvatanju važnosti građanskog angažmana i odgovornosti prema društvu.

Nebojša Kuburović je dakle, mnogo više od novinara – on je pjesnik, filozof, umjetnik života i neumorni istraživač ljudskih vrijednosti i kulture, uvijek spreman da se suoči sa svijetom, bilo kroz poeziju, film, reportažu ili razgovor. Njegov rad i pristup životu odražavaju strast, kreativnost i želju da svaki dan bude ispunjen smislom, otkrićem i prije svega, ljubavlju prema svemu što čini život bogatijim i ljepšim.

U dodiru sa prirodom u trenucima predaha

Nebojša Kuburović uvijek ističe: „Za kraj, da pokušam da objasnim svoju ljubav prema Crnoj Gori i sebe kao njenog sina. Porijeklom Vasojević, odrastao i formiran u Boki, 25 godina žitelj Podgorice a srcem – Cetinjanin!“ Ta misao najbolje oslikava njegov identitet u kojem se prepliću svi dijelovi duše, Crne Gore svaki kamen i svaki vjetar planina i mora. Kuburović u sebi nosi bogatstvo različitih krjeva svoje domovine – Vasojevići, kao vječiti izvor tradicije i snage, Boka Kotorska, koja ga je oblikovala i urezala duboko u njegovu svijest ljubav prema moru, tradiciji i kulturi; Podgorica, koja mu je godinama pruža dom i postala dio njegove svakodnevice i naravno Cetinje, kolijevka crnogorskog duha, kojem se Nebojša, iako tijelom daleko, uvijek vraća srcem, ponosno noseći crnogorski identitet. Ovakva raznovrsnost u njegovom porijeklu, iskustvima i emocijama odražava bogatstvo same Crne Gore – zemlje koja je toliko mala a ipak u sebi nosi nebrojene svjetove. Nebojšina odanost Crnoj Gori nije samo riječ na papiru; ona je životni princip, bezrezervni ponos i zlatna nit koja povezuje sve njegove korake, misli i djela. Za njega, Crna Gora nije samo ,,obična država”; to je ideja, osjećanje, motivacija i izvor svakodnevne ljubavi i posvećenosti. U tom spoju različitih oblasti i emocija, Nebojša pronalazi sebe kao pravog sina domovine, ujedinjen u ponosu i ljubavi prema svim njenim krajevima.

Na jednom od svojih novinarskih putovanja-Nebojša Kuburović

Za sami kraj reći ću: Nebojša Kuburović je onaj tihi, skromni prijatelj koji u sebi nosi neiscrpno bogatstvo duha i mudrosti. On nije samo novinar, ni pjesnik, ni promoter  kulture Crne Gore– on je čovjek čije prisustvo donosi mir i toplinu, prijatelj koji bez mnogo riječi može da podrži i pokaže ljepotu svakodnevnog života. Njegova skromnost nije slabost već snaga; ona je izraz dubokog poštovanja prema ljudima i događajima, prema svemu onome što čini život posebnim. Nebojša nije onaj koji se nameće, koji glasno traži pažnju ili priznanje – on je prisutan u trenutku sa osmijehom, riječju podrške i nesebičnim djeljenjem svega što ima, bilo da je to znanje, savjet ili jednostavna šala koja popravlja dan. Njegova ljubav prema Crnoj Gori, njenoj kulturi i ljudima, nije samo priča koju voli da prenosi – to je strast koja prožima svaki njegov potez, svaki članak koji napiše, svaku pjesmu koju stvori. Kroz svoje skromne, ali snažne gestove, Nebojša uspijeva da bude most među ljudima, graditelj prijateljstva i povjerenja, osoba koja spaja svjetove. Onaj ko ga upozna, odmah prepoznaje u njemu osobu koja, iako tiha, nosi ogromnu snagu – snagu riječi, plemenitosti i ljudskosti. Njegovo prijateljstvo je poput sigurne luke – uvijek otvoreno, uvijek toplo, uvijek iskreno. I upravo zbog toga, Nebojša Kuburović nije samo prijatelj – on je prijatelj koji se ne zaboravlja, čija skromnost i snaga ostaju urezane u svakome ko ga poznaje.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].