Generalnom Savjet daje mahove

1
Foto: Milan Đurišič

Piše: Slavko Mandić

Nije kome je rečeno, kako bi se narod poslovicom izrazio, nego kome je suđeno. Možete se na nos poperit i bit svjetsko čudo vijeka, nema šanse da dosegnete do 3.500 eura primanja za 30 dana skoro redovnog dolaska na rabotu. Ali, ako vam članska karta izviruje iz košulje kratkih rukava i ako je preko puta vas srebren krst o vratu donosiocu odluka, može i više od toga. Pa ako se što napučite na nekoga u nacionalni javni servis i riješite da rečete adio, čeka vas otpremnina od 25-30.000 eura. Pritom Savjet je ugovorom sa brojnim pravnim manjkavostima, kako saznajemo od jedne članice ovog tijela, posvećene pravu i pravdi, dajući mu i službeni automobil (kao da ga do sad nije koristio) i dnevnice za putovanja doma i vanka, ali i da mu se svaki trošak prizna i isplati. Jer on rabota odgovornu rabotu i ne bi bilo dobro po program ove medijske kuće, da ga oko ovih sitnih detalja boli glava.
Savjet mu je dao da se obučava o trošku kuće, ako ocijeni da mu je potrebno. Ali nije, jer je izabran zbog ogromne količine znanja koje  prosto vrca sa malih ekrana. A ono što mu se omaklo oko lažne vijesti da se na Belvederu pucalo na policiju, sitna je greška koja se svakome može desiti. Jest da je bilo gadno, jer je to moglo da izazove sukobe širih razmjera i da zbog obične laži neko život izgubi. Ali što bi od toga pravili bauka? Pogriješio čovjek i vjerovatno je htio da se izvini, ali eto nije.
Pa i ono kad je RTCG zvao predstavnike vjerskih organizacija a zaboravili da pozovu predstavnika Crnogorske pravoslavne crkve. I to u sred Crne Gore.

Ali ne treba biti na kraju srca. Nije moga, jer da je smio od nečega, bi sigurno. Đavolji je to pritisak na ovo čeljade. To samo malobrojni mogu izdržat i ostat smireni i nezainteresovano posmatrati što se oko njih dešava.

Ima toga još poprilično, ali upravo zbog toga vidljivo je da ovaj iznos i sve ugovorene beneficije treba poprilično povećati. Jer ako generalni uđe kojim slučajem u samoposlugu, faliće mu za dvije potrošačke ruke, a čovjek ima za svaku korpu po jednu, cijelih 500 €. A što su dvije korpe. Ništa bog zna, do ono što svakome treba. Doduše, ako će mu i to priznati u trošak koji RTCG valja namiriti, to bi bilo sasvim ok.
Ukoliko se desi da kojim slučajem generalnom istekne mandat, ali neće dok je ovog Savjeta, što govori o njihovom principijelnom radu i apsolutnoj posvećenosti partijskim standardima (vjerovantno se misli na evropske), on će opet ostati da rabota u RTCG, moguće opet na mjestu generalnog. A što da ne, kad je uspio da preporodi ovu kući i od nje učini ono što je ona danas.
Kad sve sagledamo, jasno je da ima onih koji zavide generalnom. Valjda zato što to što je on, oni nijesu. Niti mogu biti. Pa mu zbog toga traže začkoljice i optužuju ga za sve i svašta. A zaboravljaju da je on već podnosio neopozivu ostavku, ali mu je većinski Savjet rekao da ne pomišlja i isti čas ga vrnuo na odgovornu rabotu.
Čak su i sudovi pokušavali da ga maknu, jer vele da je nezakonito postavljen. Vele upućeni da su to činjeli pet puta. Ja sam siguran u dva, ali kad to rekoh probudi se svijest brojnih nepostojećih NVO koji povikaše: Pet jado jadni. Pet, ne brkaj narod. Njihove su to pare. On mu ih daje. A sudovi neka rade svoj posao. Nije njihovo da smjenjuju generalnog. To rade partije, zlu ne trebalo.

Iz pijeska saharskoga, koji svako malo na nas pada pa smo često žuti ka Japanci, pojaviše se odnekud Spajićevi omiljeni penzioneri. Valjda im je neko izračunao da oni za dvije godine prime 10.800 eura za sve što su za aktivnog života činjeli.
A u isto vrijeme generalni primi 84.000 € ili 66.000 €, dakle njihovog  novca. Pritom penzioneri nemaju privilegije čak ni za ljekove ni sve skuplje privatne preglede. Oni nemaju iza sebe Savjet i srebren krst, što reče moj prijatelj, veliki crnogorski slikar Šutan.
A svi zajedno nemamo ni državu, jer da je imamo ovo ovako ne bi moglo bit!

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].