KANDELA OD BOKE ZASVIJETLIT ĆE U CRKVI SV. DUHA

1

KANDELA OD BOKE ZASVIJETLIT ĆE U CRKVI SV. DUHA

“Kandela od Boke” naziv je osme knjige kotorske poetese Dubravke Jovanović koja će biti  predstavljena Kotoranima u  Koncertnoj dvorani kotorske Muzičke škole, (crkva Sv, Duha) u četvrtak, 26. septembra u 19 ura.
Knjigu će predstaviti kulturolog  mr Željko Rutović, i dramaturškinja dr Marija Sarap, a u ime izdavača NVO Hrvatski libar, uz finansijsku podršku Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske govoriće prof. Dijana Milošević.
Ovo poetsklo veče pod svjetlošću kandele, bokeškom autentičnom riječi obojiće novinar i publicista Mašo Čekić, koji će kazivati stihove kotorske poetese. Muzičku notu klavirskom pratnjom daće prof. Tamara Jovićević i Lidija Homen Milovanović.
Pjevaće sopran Milica Lalošević, klape Inkanto, Gašler i Lana Velaš, učenica ŠOSMO “Vida Matjan” Kotor.
Moderatorka večeri biće Dolores Bonić Fabian.
Pokrovitelj je MZ Stari grad Kotor.


“Lako je broditi ovim lirskim ekstenzijama emotivne lagodnosti, uz stađune koje tvori gradeći emociju katarzičnog đira; diktira ritam i tempo svojim eskpresijama koje prenosi na čitaoca silinom burina, riječi su dramaturškinje dr Marije Sarap u recenziji za ovu knjigu. Leksika kojom nas oplemenjuje poetika Dubravke Jovanović je poseban diskurs ovog vrsnog štiva, koje svojom iznimnom plemenitošću naprosto obavezuje da se osvrnemo ka njemu, kao nematerijalnom kulturnom nasljeđu naše – bokeške sintakse”.
Dubravka Jovanović je objavila zbirke pjesama „Dijalog postanka“ 1991, „Kamenov cvat“ 1994, „Na šotani bokeljske otmenosti“ 2007, „Boka plavo ćuti“ 1995. godine sa grupom beogradskih pjesnika„Iza koltrine“ 2013, „Pontapeti“ 2016. godine i „Đir zapatanim proljećem“, 2020.
Zastupljena je u književnim časopisima i zbornicima i autor brojnih eseja, reportaža i tekstova iz kulture i književnosti.
Dobitnica je nagrade grada Kotora „21.novembar“,  godine 2001, za nemjerljiv doprinos kulturnom i  javnom promovisanju Kotora, kao i više književnih nagrada u bivšoj SFRJ i u Crnoj Gori.

O poeziji Dubravke Jovanović govorili su i recenzije potpisali  prof, dr Novak Kilibarda, akademik Tonko Maroević, profesor i književnik Vuk Minić, mr Aleksandra Vuković, publicista Željko Brguljan, kulturolog  mr Željko Rutović slikarka konzervatorka Jasminka Grgurević, novinar i publicista Slavko Mandić, književnik Obrad Pavlović, kulturolog mr Željko Rutović, mr Vesna Vičević, mr Jovan Martinović, književnica Bosiljka Pušić, prof. književnosti Jelena Nedeljković,  dr Miloš Milošević, književnik Pavle Goranović, književnik Vuk Krnjević, novinar i publicista Mašo Čekić, dr Marija Sarap.
Njen slobodan ali i rimovan stih satkan od zaboravljenih riječi romanizama, tvori muziku pa ne čudi što je inspiracija  mnogim kompozitorima i aranžerima koji su Dubravkine pjesme uglazbili da se pjevaju na feštama i puštaju u radio i TV programima.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].