ETOS JEDINI ETNOS!

0
Goran Sekulović

Piše: Goran Sekulović

Prije nekoliko dana održan je jedan jako važan skup za kulturu sjećanja crnogorskog naroda i svih drugih naroda i nacija, pojedinaca i građana u Crnoj Gori. Riječ je o Međunarodnom naučnom skupu o liku i djelu Vidoja Žarkovića, jednog od najistaknutijih crnogorskih i jugoslovenskih revolucionara, političara i državnika. Čovjeka koji je toliko plijenio ljudskošću, poštenjem, čestitošću, plemenitošću i dobročinstvom, da je akademik Radovan Radonjić primijetio da se ne može sjetiti ni jedne jedine njegove mane ili neke ‘’falinke’’, iako ih je morao imati kao i svaki živi čovjek. Skup je protekao u izvanrednom organizacionom i demokratskom duhu, a zbog tajminga ovoga puta su uglavnom morala izostati saopštenja-referati, koji će naravno naći svoje mjesto u Zborniku radova. No, sve je to nadomješteno kvalitetom, prije svega, panel diskusija, đe su iznijetim razmišljanjima i sjećanjima na lik i djelo i druženja sa Vidojem Žarkovićem, prisutne darovali Milan Kučan, Radovan Radonjić i Milo Đukanović. Svojim iznijetim idejama oni su nesumnjivo obogatili ukupni pogled kako na lik i djelo Vidoja Žarkovića tako i na duh i karakter epohe u kojoj je on živio i djelovao, odnosno bio jedan od od njenih u crnogorskim i jugoslovenskim okvirima najznačajnijih aktera. Osobito su bili podsticajni oni uvidi ova tri izuzetna opservatera društvenih i političlkih kretanja koji se odnose na one suštinske procese koji se tiču temeljnih nacionalnih i državnih interesa Crne Gore i koji se                 mogu pratiti u (dis)kontinuitetu sve do današnjih dana.

Milan Kučan je govoreći o izuzetno toplom i predusretljivom dočeku koji je imao kao vrlo mlad od strane Vidoja Žarkovića u Predsjedništvu CK SKJ, te o njegovom do kraja otvorenom, dobronamjernom, tolerantnom, dijaloškom i demokratskom duhu, iznio jedan lapidarni i kroki, sintetički stav-zaključak o suštini konteksta koji im je bio iz više prirodnih, istorijskih, ličnih i nacionalnih backgraunda i objektivnih razloga različit. Naime, ja sam, rekao je Kučan, jugoslovenske državne i ‘’nacionalne’’ interese posmatrao iz vizure slovenačkih nacionalnih i državnih Interesa, a Vidoje je crnogorske nacionalne i državne interese posmatrao iz vizure Jugoslavije, odnosno jugoslovenskih državnih interesa. To naravno nije bila nikakva smetnja da imaju tokom rada u Predsjedništvu CK SKJ izuzetno plodotvornu i korektnu saradnju, maksimalnu posvećenost istom zajedničkom cilju a to je izgradnja demokratskih i stabilnih, ravnopravnih i prosperitetnih odnosa u tadašnjoj Jugoslaviji.

Okvir Jugoslavije kao ‘’bogom dani’’ i ‘’nužno zadani’’ istorijski ram za postojanje Crne Gore nije bilo lako uklanjati i definitivno ukloniti. Obaška što je to u crnogorskom slučaju, opet iz više različitih razloga, značilo zapravo velikosrpski okvir i ram, u kojemu ništa ne ostaje od izvornog i autentičnog, onog čistog crnogorskog. Vidoje Žarković, Veljko Milatović, Veselin Đuranović i drugi crnogorski fukcioneri iz komunističke epohe su to shvatili i počeli da stvaraju temelje za kontinuirano ostvarivanje crnogorskih nacionalnih i državnih interesa. Sa tim ciljem prišlo se i otvaranju Univerziteta, formiranju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti… No, i tu se pokazalo da se nije shvatila, ili bolje reći prihvatila, prirodna i   elementarna potreeba za sistematskim i kontinuiranim izučavanjem temeljnih crnogorskih studija iz sfera kulturnog i istorijskog identiteta, đe spada ne samo književnost i jezik već i filozofija, istorija, geografija – sjetimo se samo akademika Branka Radojičića koji je naučno obrazlagao i dokazao i geografsku osobenost i ‘’subjektivnost’’ Crne Gore i njenog prostora, reljefa i tla – arheologija, etnologija…

Posljedica svega ovoga je bilo preovladavajuće mišljenje da treba najprije – a neki su mislili i sa apsolutnom fokusiranošću na samo te discipline!? – osnivati tehničke fakultete, eventualno Ekonomiju i Pravo, a da sve ostale humanističke i identitetske nauke iz tzv. nadgradnje nijesu prioritet i stvarna potreba!? Danas ne treba previše objašnjavati đe nas je sve to dovelo. Dovoljno se samo sjetiti ko nam i s kakvim etičko-moralnim profilom stoji danas na čelu državnog Univerziteta – naime, čovjek koji je pozivao jednu veliku silu da preko crkve jedne druge države, nama susjedne, u našoj vlastitoj zemlji ostvaruje svoje velikodržavne i imperijalističke interese, koji su njoj kao velikoj sili prirodni i razumljivi, mada ne i nužno su-pripadni i opravdani. Od njega koji je javno iznio jedan takav – sa stanovišta države Crne Gore i njenih vitalnih interesa nesumnjivo sraman – stav, samo mogu biti gori i jesu svakako gori oni koji ćute i time ga podržavaju!

Riječ je o činjenici da je taj i takav rektor – kojega je ustoličila naravno Srpska crkva i to još na početku tzv. apostolske Vlade Zdravka Krivokapića –  dobio apsolutnu podršku od cijele intelektualne državne akademske zajednice i za drugi mandat!? Očito se radi o dijametralno suprotnim shatanjima crnogorskih državnih i nacionalnih interesa iz doba Vidoja Žarkovića i drugih velikih crnogorskih ličnosti i današnjeg ne-vremena ili zlo-vremena, vremena beščašća i ništarobe, odnosno današnjih njegovih protagonista.

Radovan Radonjić je ovo vrlo lijepo objasnio rekavši da je Vidoje Žarković posjedovao prirodnu i od ‘’boga datu’’ harizmatičnu ličnost i karakter koji se ne dobija samo školom i fakultetom, te koji je kao takav prosto tražio i narod-nacija-država-populus iz kojeg je potekao i koji je predstavljao, odnosno tražilo vrijeme i doba u kojemu je djelovao i kao takav bio njihovo sabiralište, kako vitalnih nacionalnih i državnih interesa crnogorskih u Crnoj Gori, tako isto takvih interesa ali u Jugoslaviji, odnosno na nivou njenih saveznih federalnih organa.

Mi danas u Crnoj Gori sa povlačenjem Mila Đukanovića takve ličnosti više nemamo i ono ‘’političko roditeljstvo’’ Žarkovićevo o kojemu je Đukanović govorio – a misleći o Žarkovićevom odnosu spram njega i drugih pripadnika vrha nekadašnjeg DPS-a koji su se odvažili da misle i rade na ostvarivanju crnogorskih nacionalnih i državnih interesa – bojim se da danas sam Đukanović nema kome da proslijedi. Drugo je pitanje koliko je on sam tome doprinio, što je naravno posebna tema, ali koja itekako zadire u suštinu današnjih prilika u Crnoj Gori kada se suočavamo sa potpunom agresijom velikodržavne vlasti Srbije na nas i na državu Crnu Goru i kada se stalno pitamo da li će, ko će i kada Vučiću reći ‘’NE’’?

Vidoje Žarković je Milu Đukanoviću i njegovim tadašnjim saborcima odmah izašao u susret. Nije mu trebalo puno da razmišlja i oklijeva. Čim je uvidio da se u Crnoj Gori razvija nešto što drži do sebe, što sve više vuče i ide nečemu u čemu će se ‘’naći čovjek’’, on je dao svu moguću podršku tim ljudima i tim procesima. Podsjetimo se da su – iako je to bilo nešto i prije sasvim izvjesnih obrisa da se radi upravo o nečemu takvom ili sličnom – prvi nagovještaji toga bili u jednom Đukanovićevom intervju kada je odmah po prvom izboru za premijera, dakle nakon prvih višestranačkih izbora, rekao da se poslije više decenija pesimističkog shvatanja o ulozi i položaja Crne Gore u Jugoslaviji mora potpuno iznova okrenuti list i pružiti nov koncept optimističkog i pobjedničkog duha Crne Gore.

Bilo je to svojevrsno buđenje Crne Gore makar u okrilju sveopšteg mraka i istorijskog lutanja kome su doprinijeli ne malo upravo i Đukanović i ostali protagonisti tadašnje tzv. antibirokratske revolucije. (Posebna tema bi bila i u okviru skupa o liku i djelu Vidoja Žarkovića koliko je tadašanje izvorno crnogorstvo u okviru Liberalnog saveza Crne Gore doprinosilo i doprinijelo uobličavanju izvornih nacionalnih i državnih interesa Crne Gore – bez sumnje umnogome, iako je i ono polazilo sa stanovišta, one doduše velike, avnojevske, Jugoslavije i tek nakon njenog ukinuća i raspada tražilo nezavisnost Crne Gore). Buđenje iako u jednom neadekvatnom ambijentu (istorija voli protivurječnosti!) kraha onog opšte ili velikojugoslovenskog okvira u kome je Crna Gora bila formalno ravnopravna, ali ekonomski dotirana od svih republika, a kulturno i nadzirana i kolonizovana od velikosrpstva. Buđenje u jednom kvazijugoslovenskom ambijentu, odnosno što je tada od stvarnog jugoslovenstva ostalo u SRJ, a pošto nije bilo ostalo ništa, Đukanovićeva početna optimistična najava-izjava je možda bila još i značajnija, jer pored u biti velike Srbije, Crna Gora kao nekadašnja dotirana federalna jedinica mogla je samo da dalje nazaduje u svakom pogledu i da postane puna provincijalna zabit! Buđenje, jer je ta izjava data i sa, ako ne eksplicite a ono svakako implicite, kritikom onoga što je u tzv. velikoj Jugoslaviji Crna Gora kao nerazvijena republika ipak suštinski predstavljala, značila i iskazivala. Na stranu što je dotiranje bilo nacionalno sramotno i nije nimalo bilo u duhu crnogorskog dostojanstva i samopoštovanja.

Bio je to prvi znak da se jugoslovenski, odnosno u biti bilo koji van ili nadnacionalni, integrativni, širi i slično, državni interesi sa stanovišta Crne Gore počinju posmatrati iz vizure samih neposrednih, živih, realnih – a ne-posredujućih i interpretiranih sa bilo koje tuđe adrese i strane – crnogorskih autentičnih i izvornih nacionalnih i državnih interesa. To čak i nije moralo da se kod Đukanovića eksplicite shvati i samosvjesno prihvati već tada, ali je in nuce bilo upravo to – to što se vrlo brzo, skoro da nije moglo brže! – uobličilo kao koncept ekonomskog i finansijskog samoodržanja Crne Gore kao države, nakon čega je istrpio lavinu kritika ne samo sa stanovišta tadašnjih velikosrpskih stranaka, već i unutar sopstvene DPS stranke, čiji neki članovi čak i dan-danas baštine ista razmišljanja, od, dakle, ekonomije do identiteta, pa npr. rukovodstvo DPS-a i odbornici u SO Žabljak dodjeljuju besplatno zemljište Srpskoj crkvi za gradnju nove tamošnje crkve!?

Biće valjda, što ponovi Đukanović i na skupu o Vidoju Žarkoviću, da je Crna Gora čekala sebe do 2006.g., ali očito je da čeka na sebe i danas, a čekaće i u budućnosti. Jedino je problem što se npr. u DPS-u o svemu ovome ne razgovara i ne donose odgovarajuće odluke, jer ideologije nijesu ‘’ekscesi’’, iako se sa Đukanovićem  možemo donekle, ali samo donekle složiti da 2020.g. se može i tako posmatrati, ali sa neizostavnom potrebom, neodložnim zahtjevom i imperativnom nužnošću preispitivanja svega onoga što je dovelo do takvog i tolikog, ipak, ‘’ekcesa’’!?

Sve je praktično poslije Đukanovićevog davnašnjeg koncepta državnog samostalnog, odnosno ekonomskog i finansijskog samoodrža(va)nja Crne Gore bilo i ostalo istorija! Ipak, i neki tadašnji znameni na tom istorijskom putu pokazuju da je Crna Gora i tada stvarana i započinjana sa nekoliko suštinskih konstruktivnih grešaka, od kojih je jedna od najbitnijih ona koju je Đukanović iskazao u jednom drugom intervjuu ustvrdivši da ‘’Crna Gora nije srpska već građanska država.’’ To reći kao odbranu od velikosrpske agresije je naravno prijeko potrebno i logično, ali ne i dovoljno i istorijski tačno. Crna Gora je i ranije i tada i kasnije, i danas, i ubuduće bila, jeste i biće država crnogorskog naroda i svih naroda i građana koji žive u njoj, kao što je i bilo zapisano u Ustavu iz 1974.g. Spustivši ‘’rampu’’ nacionalnih stremljenja i očekivanja, potreba i zahtjeva, crnogorski narod, odnosno njegova politička i kulturna elita, podigao je sebi neosvojivu rampu i tvrđavu, pokazuje se danas, velikosrpstva i klerofašizma.

Sve moderne države u svijetu su nacionalne države i to je veliko istorijsko, prosvjetiteljsko, kulturno, civilizacijsko i političko nasljeđe čovječanstva još od Francuske buržoaske i Američke revolucije. Uvijek kada Crna Gora nije svoje vitalne nacionalne i državne interese sagledavala prije svega počevši od sebe same, a ne kroz vizure bilo kojih drugih nadnacionalnih tvorevina, Jugoslavije i sl., a ponajmanje velikosrpstva – nažalost je upravo to bilo i jeste najčešće u dosadašnjoj istoriji kada je o Crnoj Gori slučaj – ona je, odnosno mi smo svi zajedno kao njeni građani bez obzira kojem etnosu i vjeri pripadali, bili u velikoj teškoći, stvarajući sve pretpostavke za sopstveno ičćeznuće i nestanak crnogorske nezavisne i suverene nacionalnosti i državnosti.

Crna Gora sa jezgrom njene stare državne tvorevine sa četiri nahije, nije širena i civilizacijski, politički, državno i kulurno uobličavana i uobličena da bi nestalo crnogorskog naroda, već da bi upravo baš on, crnogorski narod kao osnivač crnogorske države sa svim ostalim narodima zajedno i ‘’odvojeno’’, i samostalno i integrativno, i multikulturalno i interkulturalno, ravnopravno i jednakopravno, nacionalno i građanski,  uživao i uživali sva svoja, dakle, civilizacijska, kulturna, jezička, etnička, vjerska, nacionalna i građanska prava u toj jednoj jedinoj, zajedničkoj, ravnopravnoj, slobodnoj, nezavisnoj i prosperitetnoj domovinskoj i otadžbinskoj suverenoj zajednici (za-jednici)-državi. Sve ostalo Crnu Gori vodi u ćorsokak, đe se i danas i sada nalazi, ali događaji kao što je skup o Vidoju -Žarkoviću i podsjećanje na njegovu nadasve časnu ličnost i ljudsku gromadu, vraća nam vjeru da se sjećajući takvih ljudi možemo nadati da će se ugledajući na njegov lik i djelo i u sadašnjosti i u budućnosti nalaziti i naći ljudi čiji će životni kredo biti jedino onaj markmiljanovski i njegoševski, a to je da je ETOS JEDINI ETNOS!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].