Dobro bi bilo da Đoković “pita đeda”

14

Velikosrpska propagandna mašinerija sa centralom u Beogradu već je punom parom krenula sa subverzivnim i hegemonističkim djelovanjem u susret popisu koji bi u Crnoj Gori trebalo da se održi od 1. novembra.

Jasno je da kriminalni, ratnohuškački režim u Beogradu na čelu sa autokratom Aleksandrom Vučićem želi po svaku cijenu da falsifikuje i preko srpske Bezbjednosno informativne agencije (BIA), odnosno njenog isturenog odjeljenja koje se vodi pod akronimom SPC, izvrši pritisak na što veći broj građana da se izjasne kao Srbi.

Ogromna propaganda je već počela, a hit na društvenim mrežam su bilbordi koji su postavljeni po nalogu propagandnog odjeljenja BIA-e sa natpisom ”ako ne znaš, pitaj đeda”. Time beogradski propagandisti valjda aludiraju da je crnogorska nacija nastala u posljednjih nekoliko decenija i da su se naši preci izjašnjavali valjda kao Srbi. Tu notornu glupost i besmislenu laž lako je demantovati samo uvidom u rezultate popisa održanih sredinom prošlog vijeka.

Propaganda sa bilbordima vođena je i na prošlom popisu 2011. godine, kad je glavna zvijezda asimilatorskog desanta bio baš posrbljeni crnogorski teniser Đoković.

Stoga režisere aktuelnog velikosrpskog propagandnog spektakla, koji preko bilborda poručuju da ”pitamo đeda”, treba uputiti upravo na đeda i prađeda Novaka Đokovića.

Nole, pitaj dedu…

Posrbljeni Crnogorac Novak Đoković, najbolji teniser današnjice, srpskim nacional-šovinistima u Crnoj Gori služi kao model za posrbljavanje Crne Gore. On je zbog svojeg skromnog obrazovanja i još skromnije inteligencije pristao da bude klovn velikosrpske propagande iako su mu se i đed i prađed deklarisali kao Crnogorci.

Publicista Miroslav Ćosović pisao je tekst o nacionalnosti predaka tenisera Đokovića, čije djelove prenosimo u nastavku, uz link čitavog teksta.

Đokovići, od kojih je Novak Đoković, su iz sela Jasenovo polje koje se nalazi desetak kilometara od Nikšića, ispod planine Vojnik. Novakov đed Vladimir (umro 2012) je svojevremeno za beogradski ”Sport” ispričao da su Đokovići porijeklom sa Čeva.

Dakle, Novak Đoković je po narodnosti Crnogorac, porijeklom je iz plemena Čevo/Ozrinići, a plemena ne postoje kod Srba niti su ikada postojala. Nema plemena u Mačvi, Šumadiji, na Kosovu…

O Novaku Đokoviću, stricu-prađedu poznatog sportiste Novaka Đokovića kod koga se porodica tenisera sklonila u vrijeme II svjetskog rata, njegov sin Radonja je novinaru ispričao da je dva puta bio u Sjedinjenim Američkim Državama.

Radonja je prenio porodičnu istoriju, dokumentovano je da je Novak Đoković (po kom je teniser dobio ime), u SAD ulazio preko ostrva Elis kod Njujorka, sačuvani su spiskovi sa podacima o putnicima koji su ulazili u SAD i u tim spiskovima-listama nalazi se i ime i prezime – Novak Đoković.

Kao što je Radonja Đoković ispričao 2012. godine, tako je i bilo – istoimeni stric-prađed tenisera Novaka dva puta je bio u SAD. Prvi put 1906. godine. Sa grupom Crnogoraca Novak Đoković je brodom “Sofia Hohenberg” isplovio iz Trsta 14. aprila a u Njujork je brod uplovio 5. maja 1906. godine.

Ako ste na sajtu “The Statue of Liberty — Ellis Island Foundation” registrovani, možete pogledati listu putnika broda na kojoj se nalazi i Novak Đoković, upisan u registru putnika kao “Novak Giokovich”. Na ovoj listi se nalaze 22 državljana Crne Gore, svima je upisano da im je narodnost crnogorska i svi su naveli da su iz Nikšića. Vjerovatno je u ime svih njih neko rekao da su Crnogorci i da su iz Nikšića. Prađed-stric čuvenog tenisera se nalazi na listi pod rednim brojem 28, iz drugih rubrika saznajemo da je imao 10 dolara i da je išao u Čikago. Radonja Đoković je 2012. tačno naveo Čikago.

Kad su Novak Đoković i njegova familija posrbljeni nije poznato, ali zna se što su bili ”deda i pradeda”

Stric-prađed Novaka Đokovića drugi put je u SAD ušao poslije Balkanskih ratova a prije I svjetskog rata, u martu 1914. godine, tačno kako je Radonja ispričao novinaru prilikom jednog intervjua. U SAD je Novak Đoković putovao iz Bremena brodom “Kronprinzessin Cecilie”. Brod je u Njujork uplovio 18. marta 1914.

Na listi-formularu koja nosi naslov LIST OR MANIFEST OF ALIEN PASSENGERS FOR THE UNITED STATES IMMIGRATION OFFICER AT PORT OF ARRIVAL na kojem se nalazi zapisan njegov ulazak u SAD – “Gjokovic Povak” (tako mu je ime ubilježeno) je zaveden pod rednim brojem 6, a pod rednim brojem 7 i 8 su dva Todorovića. U rubrici koja označava državljanstvo navedena je Crna Gora, potom je u rubrici koja označava narodnu pripadnost upisano – Montenegrin, dakle Crnogorac. Tu su dakle bila svega tri Crnogorca, prvi se prijavio prađed-stric slavnog tenisera i on je, naravno, svojom voljom izjavio da je Crnogorac, o čemu opširnije možete čitati na OVOM LINKU.

Stoga, propagandisti iz Beograda trebalo bi malo bolje da istraže gradivo prije nego što krenu u akciju posrbljavanja. Mada njima je i onako svejedno, istina ih nikad nije ni interesovala.

B.Knežević

14 KOMENTARI

  1. Nađite austrougarski popis Boke npr. od 1900. god. do 1917. Nigdje se Srbi ne pominju a svi ostali narodi da! A zašto? Lupetanje o postojanju Srba u ovom prostoru učinjeno je misijama braće Petranović Bogoljuba i Save organizovano iz Srbije tobož da skupljaju pravoslavne pjesme i priče u BiH i Hrvatskoj. A potom su ih štampali kao srpske. To je trajalo od 1852 do 1862. To je doktorat N. Kilibarde. O tome je nerado govorio i Matavulj.

  2. Xxy je običan manipulator I lažov
    Dobrica Ćosić ga je najbolje opisao
    Naime,
    Xxy na temu Popisa je napisao da se 1909 u CG izjasnilo skoro 90 % da su Srbi pa kao ne bojte se neće ih biti toliko na Popisu…
    Originalno dokument piše:
    Popis u Crnoj Gori 1909.godine
    Verskog je karaktera
    Pravoverni 85.38
    Muhamedanci 12.55
    Latini 2.07
    Znači nikakvi Srbi se ne spominju ,ovo pravoverni se misli na pravoslavce a ne na srpsku crkvu
    Važna napomena
    Ovaj popis je napravljen kada u sastavu Crne Gore nije bilo Boke ni primorja kao ni Sjevera CG
    Xxy Dobrica Ćisić otac nacije je u pravu ili po tebi nije ?

  3. Veljko odavno si se posrbijo, kao i ovi četnikoid od xxy,
    niste dostojni Crnogorskog “državljanstva” !
    Crna Gora nema veze sa Srbijom, to je lanjski snijeg
    cotavoga Vuka, a potonak mu je na teškoj robiji.
    Pugajte oba u diple.

    • Ko spominje cetnike i Srbiju, ja sam govorio sta je pisalo putnicima za Ameriku iz Boke prije prvog svetskog rata a sta poslije ,znam po mojem djedu u njegovom bratu i ocu.

      Crna Gora je nezavisna drzava to je tacno i ne mora imati veze sa Srbijom ali 1909 kad nije ni granicila sa Srbijom po zvanicnom popisu bilo je 95% Srba u Crnoj Gori a tada Boka nije bila u CG .
      Neznam sto te navodi na cetnistvo .

      • Đe to piše da su se pisali Srbi ?
        Ajde napiši ,manipulatore novljanski ?
        Dobrica Ćosić zlatila ti se svaka

        • Serdare imas zvanicni popis 1909 u Crnoj Gori 95% Srbi i 5% Albanci

          85% pravoslavci 12% muhamedanci 3 % rimokatolici.

          Pa imas Zemljopis iz 1911 autori Djuro Popovic i Jovan Roganovic ,Profesori cetinjske ginazije,
          Odobren od Ministarstva Prosvete Kraljevine Crne Gore , stampan na Cetinju
          dje se kaze da u Crnoj Gori zive Srbi kao vecinski narod ,jezik srpski itd itd.

          • To je bilo po diktatu Aca ciganina i velikosrpstva .
            Ambicije kralja Nikole, narod Crne Gore je odbacio .

          • Manipulatoru novljanski
            Je si li ti uopšte pročitao moj komentar …
            Sve ti je neistina, niđe se Srbi ne spominju nego se tebi priviđaju
            Babi se snilo
            Što joj bilo milo

          • Brat od Đura Popovića rođenog na Cetinje Filip je bio profesor na Bogosloviji …
            Mislim da je svaki komentar suvišan ,kako tada tako I danas srpski poppvi su najveći generatori laži ,mržnje ,netolerancije ,I krivovjerja…
            Ima ih I danas …
            Tvoj grad Srbinje pardon H.Novi je maksimalno kontaminiran ,stavili ste bilbord,
            Ako ne znaš pitaj đeda ….
            Vi ste prevazišli ideologiju nacista tridesetih u njemačkoj do 1945, kada su prvaci ,Mitropoliti srpske crkve,veličali fašizam I Hitlera
            Valjda znaš o kojima je riječ xxy ?

      • Četništvo je u HN iz kuće Branka Sekulovića i ostalih “letećih odreda”….
        I sad divljaju u Savini .

  4. Ajte sa Đok9vićem, uobraženim i razmetlhivim.
    Ma ko je on uopšte, bavi se pomodarskin sportom, a sirova srbetina i inadžija.
    Pišite o boljim ljudima .

  5. Ovo je lista putnika na brodu a tu listu popunjava brodski cata neki nizi oficir palube.
    Ona se popunjava na osnovu putnih isprava sa kojim putuje putnik ili odakle dolazi ,sto je u ovom slucaju Crna Gora.
    Moj Djede je putovao vise puta a i njegov brat i otac (pradjede) tako da sam ove sajtove pogledao vise puta ,prije ! sv.rata i poslije.
    Iseljenicima iz Boke pisalo je Nacionlity ,Austrian ili Austroungarian , a mjesto rodjenja npr Herceg-Novi Ercegnovi, Dalmacija.
    Kasnije poslije 1 sv.rata pisalo je od 1918 do 1921 Srbija jer je Boka usla u sastav Kraljevine Srbije a Kraljevina SHS zvanicno je priznata 1921 ,znam jer mom djedu 1920 pisalo Srbija a 1930 Jugoslavija.

    A pogledajte malo detaljnije te sajtove i nadjite Maticne knjige u Americi ili Vojne evidencije pa ce te naci ,
    Nacionality ,…..po drzavi Austrian ako je iz Austrougarske ili Montengrian ako je iz Crne Gore ,Serbian ako je iz Srbije itd

    Etnic-Origin … e tu pise narodnost ili etnicka pripadnost

    Mjesto Rodjenja…. ,Boka je za vrijeme Austrije bila sa Dalmacijom i u dosta slucajeva pise Dalmacija
    A ko je iz Crne Gore, Montenegro.

    Race , rasa …nasim ljudima pise, Caucasian

    Liste putnika ili Liste posade se pisu na osnovu putne isrpave i mjesta odakle dolazi,
    pa i danas je takom ,
    pitajte Pomorce kako se pise Crew lista ko te pita za etnicku pripadnost, nego po pasosu.
    Kad kupujes kartu za Ferry za Bar ili Bari online moras kliknutu na drzavu cije putne isprave posjedujes .

    Ne mogu vjerovati da ste toliko ne upuceni da na osnovu putne liste na nekom putnickom brodu odredjujete etnicku pripadnost.

    Gledao sam mom djedu koji je vise puta putovao na spisku putnika pise svaki put razlicito Austrian ,Dalmatian , kasnije Serbian ,Yugoslavian
    A na americkoj vojnoj evidencije i zvanicnim Maticnim papirima pise Nacionality ,Austrian…..Etnic-origin Serbian …..birth place Ercegnovi ,Dalmacija ,….. Race , Caucasian.

    Nadji te te dokumente za Djokovica i pogledajte a i tada se Crnogorac smatralo da je Srbin i to veci od onih iz Sumadije.

  6. Strašno, šta drugo reći za vaš komentar: ” On je zbog svojeg skromnog obrazovanja i još skromnije inteligencije…” Ko ovo prihvati kao istinito i relevantno, dobija Nobelovu nagradu za debilizam, kretenizam, idiotizam…

    • udbas inteligentan, koji radi, te familija mu na blacenju, sramocenju, obesmisljavanju naroda, za koji se on, te porodica njegova izdaju? Propagator austrougarsko-svabskih interesa u Juznih Slovena (skupa sa ‘unsere Bosniaken’ A. Vucicem te, inima), izigravajuci kleronacionalistu za racun srbomrzaca. Srpski sestrinjsko-bratski narod cijenim, a zbog ucesca u prvom i drugom svjetskom ratu protivu fasistickih okupatora (na stranu fasisti-cetnici, izdajnici naroda, kojih je medj’ nijima, istina, bilo ponajvise), te mi stoga muka gledat, kad nam Drugarice i Drugove, sestre i bracu Srbe, ovi zlodusi nasi, unizavaju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].