Starenje i zdravlje

0

dr Milena Proročić

dr Milena Proročić

Svjetski dan zdravlja 7. april, koji se ove godine obilježava pod sloganom “Zdravlje dodaje život godinama”, posvećen je starijim osobama.

U hercegnovskom Domu zdravlja narednih dana biće organizovane radionice posvećene osobama koje imaju dijabetes tip 2.

Od ponedjeljka 9. aprila u prostorijama Centra za prevenciju moći će se besplatno kontrolisati vrijednost šećera u krvi, krvni pritisak i brzi test na HIV virus.

Koordinatorka centra za prevenciju, doktorka Milena Proročić je za Skala radio kazala da je dijabetes tipa 2 prepoznat svuda u svijetu kao veliki problem, pa u hercegnovskom Domu zdravlja vrlo aktivno rade u Savjetovalištu za prevenciju dijabeta.

Na propagandnim punktovima u hercegnovskom Domu zdravlja mogu se naći i prigodni edukativni materijali.

U Herceg Novom registrovano je preko hiljadu ljudi koji boluju od dijabetesa tipa 2, poznat u narodu kao starački dijabet.

Zadatak ustanova javnog zdravstva je da pomjere stereotipe koji vladaju u odnosu na starije ljude, kao što su mišljenja da je njihovo vrijeme prošlo, da su beskorisni i nemoćni.

“Mi se borimo protiv toga i želimo da na Svjetski dan zdravlja starima širom otvorimo vrata”, poručila je doktorka Proročić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].