Mitropolit Prle, Nikanor i beogradski Europrajd

5

Piše: Slavko Mandić

Onomatopeja državne srbijanske politike, mitropolit crkve Srbije Prvoslav Perić progovorio je taman kad je trebalo. Dobro je što je država, to će reći Vučić, odlučila da zabrani Europrajd koji je ove godine trebao da se dogodi u Beogradu.

„Bog stvorio čovjeka kao dva pola, kao muško i žensko, što znači da su brak i porodica, od postanja svijeta do danas i do kraja svijeta i vijeka, definisani kao zajednica ljubavi muškarca i žene sa njihovom djecom“, citirao je Prle Bibliju.

I što tu više ima da se zbori? Valjda crkva zna bolje od drugih, izuzimajući apsolutnog poliglotu i genijalnog apsolutistu Aleksandra velikog (misli se na Vučka maloga), koji je upotrijebio svu svoju mudrost da donese tešku odluku kojom zabranjuje njegovoj vjernoj drugarici Ani, u koju ima najviše povjerenja, da se prošeta Beogradom sa svojim istopolnim prijateljima. Dajući joj po treći put mandat u vremenu u kojem malo ko u Srbiji zna ko je na premijerskoj funkciji, svemoćni Vučić šalje poruku da mu seksualno opredjeljenje drugarice uopšte ne smeta, jer to spada u korpus temeljnih ljudskih prava, koje on baš ne voli. I to je dovoljno.

Nikakvi Europrajdovi i ništa što bi moglo da uznemiri uznemirene građane Srbije ne mogu u Beograd, jer to ni njegova crkva neće. Sa tim se složila i Ana, koja se prije toga takođe složila da će Europrajda biti i podržala maksimalno organizacioni odbor. Ali to je bilo tada dok njen šef nije kazao drugačije. Slušajući ga očima tetreba, Ana je  objasnila da je to u stvari više molba da se ne šeta, a kad je Vučko podviknuo da će odluka Vlade biti ispoštovana i tačka, to je premijerki bilo potpuno prihvatljivo jer, dosta je više šepurenja u bojama duge, dok se naša braća i sestre zabrinuto obrću oko svoje ose, pitajući se što se ovo čini našem narodu? To je namet iz Evrope. Zato je važno, ispravno razmišlja Vučić, da se stvori zaokružena cjelina Otvoreni Balkan, đe će moći sve, osim Europrajdova. A i bezbjednost je ugrožena, śetila se Ana da pojasni razlog Vučićeve zabrane. Valja misliti o stabilnosti Srbije, kazala je ona, pa ako kome nije jasno o čemu se radi, njegov je problem.

Sad kad ima Ruse iza sebe, Vučiću neće biti teško da sprovede univerzalnu odluku o dugovječnom ukidanju ljudskih prava. Onu medijsku, osim pojedinačnih slučajeva, već je skrojio po mjeri, pa osim svakovrsnih Pinkova, Hepija, Kurira, Informera, i tako redom, uz obavezujući nacionalni javni servis RTS, drugo mu ništa nije ni potrebno. A tih nekoliko procenata koji gledaju N1 i Insajder preobratiće se kad tad.

Vraćam se Prletu i njegovom objašnjenju da je u dušu pravoslavnih hrišćana usađeno učenje crkve. Nije jasno da li je poglavar crkve Srbije mislio na nedavnu izjavu episkopa bačkog Nikanora po istom pitanju, kad je ovaj daltonista (misli se na braću Dalton, legende američkog Divljeg Zapada)  i „božji“ pop kazao:  „I ovoga momenta danas ustajem i kunem, prokleću sve one koji organizuju i koji budu učestvovali u takvom nečemu (Europrajdu), ja toliko mogu, da imam oružje i to bih upotrebio i tu bih silu upotrebio samo da ga imam, ali ga nemam“. Nikanor je sve rekao. Eto nema oružje, ali da ima, ne bi se mislio. To smo imali prilike da gledamo tokom ratova na prostorima bivše Jugoslavije, kada su njegove kolege blagosiljale tenkove, topove i puške, ubijanja u proklamovanoj akciji krvi i tla. A možda će mu kolege iz Crne Gore posuditi koji kalašnjikov, zlu ne trebalo? Kako vele neki njihovi prijatelji, obezbijedili su im da ne brinu kad krenu u akciju.

Nejasno je što će Nikanor sa pedofilijom u crkvenim hramovima, seksualnim i mnogim drugim iživljavanjima nad dječacima koji se nijesu mogli odbraniti od čudovišta u mantijama? Onim  klasičnim robljem popova, čije je enormno bogatstvo samo dokaz koliko su daleko od Hristove vjere u koju se kunu. Lažno, kao i sve što čine.

Što će sa vladikom Vasilijem Kačavendom, kome su podvođeni dječaci siromašni i bez roditelja? Ili sa vladikom vranjskim Pahomijem Gačićem, koji je optužen 2002. godine za seksualno zlostavljanje četvorice maloljetnika. Predmet se vukao 10 godina. Za to vrijeme Pahomije je napravio nove zločine, ali je tužilaštvo konstatovalo da to nije za krivično gonjenje. Taj krvolok je i pored svega ostao na poziciji episkopa vranjskog.

E da ima oružja, a na sreću nama, episkop Nikanor bi imao rabote da očisti svoje od njih samih. Mnogo je primjera i mnogo zala koje su napravili popovi po ovom pitanju. E da je samo po ovom.

I sad se javi licemjer Perić da odbrani Srbiju od LGBT populacije. Od mirnih ljudi koji svake godine organizuju u drugom gradu Evrope panevropski međunarodni skup. Tako je Beograd dobio priliku da ugosti goste iz cijeloga svijeta, ali ˊoćeš. Populistička politika objedinjena u državi i crkvi kazala je da to ne može. Tu su i kleronacionalisti, šovinisti, rusofili.

A Ana na Kosovu na,  kako reče, kao svoj na svome.

Misliš li tako draga Ana, obraza ti?

5 KOMENTARI

    • Neće još dok je fukara ovih.
      A tek aber koji kruži da se vojvoda za premijera sprema.
      E svaka nam čast dokle smo dogurali.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].