Jadno je kad je mantijašima dato da nam arče domovinu

4

Piše: Nikola K. Čelebić

U ovim blagim danima svaka iskra neprijateljstva, nepristojnosti i degutantnog ponašanja kvari svetost praznika. Ali nije moguće da ne primijetimo nešto što nam udara u očinji vidi, nešto što predstavlja sramotu i naše zastiđe. A evo kako to izgleda putniku namjerniku. Misliće po rasatujo ikonografiji da ovo nije Crna Gora. Jer, svako ko se uputio ka Kotoru, kroz Grbaljsko polje, mogao je da vidi srpske zastave ispred svetih crnogorskih hramova, koje ih svojom veličinom bezmalo sakrivaju.
Ne može se naći razglednica Kotora bez ogromne srpske zastave na hramu Sv. Nikole u kotorskom Starom gradu. Pa onda redom na svakoj otetoj nam crkvi od Kotora do Herceg Novog. Viori se srpska trobojka, čiji vlasnici bezočno žele da dokaže da su srpski popovi svoji na svome đe je god crkve naše crkve i našega manastira.
Svuda se obilježavaju teritorije nekakvoga Srpskog Sveta koji ima za cilj stvaranje Velje Srbije bez Crnogoraca, Bošnjaka, Albanaca i Hrvata. Nigdje crnogorske zastave. Razmilili se Vučićevi i Prletovi emisari po cijeloj državi, našoj Crnoj Gori, da nam pokažu da su oni istinski gospodari ovih prostora, zadrigli popovi i ostrašćeni vjerski fanatici. I to zato što im se dozvolilo da budu iznad države. Onda kad su se morali biti zaustavljeni i kad im se morala pokazati snaga države, neko je je s đavolom tikve sadtio. Zato nam je sad ovako.
Puštilo im se da ne priznaju Crnu Goru!  Puštilo im se da joj se rugaju!
Puštilo im  se da barjače tuđim barjacima i da pjevaju tuđe pjesme, otimajući svetost mjestima koja su krvlju i znojem uz božji blagoslov podizali moji preci. Puštilo im se da se rugaju litijskoj molitvi, pretvarajući je u političke parade. Puštilo im se da nas u našoj kući zovu pogrdnim imenima.
Puštilo im se da nam unižavaju kulturu, prosvjetu, nauku, sport…
Puštilo im se da nam kradu kulturnu baštinu.
Puštilo im se da u ime njivovog SrBskog Sveta njihovi politički eksponenti besomučno otimaju državnu imovinu i da se na naše oči bahate i bogate od puste krađe i otimačine.
Mnogo im se puštilo, ali neće zadugo. Znaju Crnogorci kad dogori svijeća do nokata…
Nadam se da je njihova dogorjela!

Vakat je!

4 KOMENTARI

  1. “Pa onda redom na svakoj otetoj nam crkvi od Kotora do Herceg Novog.”

    Crkve od Kotora do H.Novog do 1920 bile u Eparhiji Bukovicko/Dalmatinskoj od 1920 u Mitropoliji Crnogorsko/Primorskoj dje su i danas ,vjernici lokalni mjestani sada kao i prije 1920-te.
    Sta je tu ko kome oteo?
    Trobojka bila zastava Crne Gore i za vrijeme knjazevine,kraljevine takodje u SFRJ zastava SR CG ,pa opet u SRJ zastava Republike Crne Gore.

    “Ne može se naći razglednica Kotora bez ogromne srpske zastave na hramu Sv. Nikole u kotorskom Starom gradu.”
    To je zastava SPC i srpskog naroda koji je i izgradio Crkvu Sv.Nikole za vrijeme Austrougarske a ne drzave Srbije, dok na Katedrali Svetog Tripuna vijori zastave drzave Hrvatske iako su katedralu osnovali Katolici Romanskog porijekla ,Sv.Tripuna su donije Mlecani u Kotor .
    Takodje vijore i zastave Vatikana.

  2. Svaka čast vama Nikola!
    Svaka riječ iz ovoga vašeg teksta je surova i bolna istina!
    Da, svima se sve puštilo, da rade od Crne Gore to što su radili! I sve ovo nije od juče, već je sistematski radjeno još od obnove CG Nezavisnosti 2006. Zato smo tu gdje jesmo danas. Sami smo sebe doveli u ovakav jadan položaj!

  3. Tako je brate Nikola ali sto da se radi mi cutimo u ime nekakve lazne sloge svakim danom ce bivati sve gore dok jednomne buge prepuna casa.

  4. “Progovorih i spasih dušu” odavno je rečeno! Sve mi se čini, da se ovo ne može riješiti bez “čvrste ruke”! Dobro i zdravo razmišljenje!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].