Ja, rusofil

2

Piše: Đorđe Šćepović

Da, dobro ste čuli. Jesam, rusofil sam do kostiju. Vi ste rusofili do posljednje rublje i do potonje manifestacije zla. Dok sam odrastao na ruskim pjesnicima vi ste, kobajagi rusofili, odrastali na mitovima o Josifu Visarionoviču Staljinu. Lenjina ste se odavno odrekli, a Lav Trocki je bio zabranjena tema za vašim kafanskim i salonskim stolovima. Sve što ću kasnije biti i postati, ako jesam i ako sam postao, dugujem, prije svih, ruskim piscima. Njih sam prve čitao, kasnije su došli svi ostali. Svoje rane opsesije i fascinacije ruskim pjesnicima s početka XX stoljeća zadovoljavao sam kupnjom svih knjiga koje bi mi mogle biti od koristi. Nikada neću zaboraviti Liberovu knjigu o Jesenjinu i molbu radnici u knjižari da mi knjigu sačuva dok ne primim stipendiju. U moje vrijeme učenici filološke gimnazije primali su stipendije. Danas, u vrijeme apostola-direktora osim stipendije ukinut je i filološki smjer podgoričke gimnazije. Dok ste se vi gađali i drvljem i kamenjem na Josipa Broza i Goli otok, a pritom slavili Staljina i pišali na 20 miliona Rusa umorenih u sibirskim gulazima, ja sam volio rusku književnost, film, muziku, ali nikada Staljina. Staljin nije bio SSSR, kao što danas Putin nije Rusija. Ali, fućka se vama za sve to. U vašim mržnjom i glupošću razorenim umovima nema prostora za drugačije, za različito. Nikako da razumijete da je slaviti Staljina ili Putina jednako tragično kao i promovisati Nacionalsocijalističku partiju Adolfa Hitlera. Kada govorite o denacifikaciji Ukrajine i humanoj akciji ruskih hordi zla, imajte na umu Ginzbergove stihove iz pjesme Ptičiji mozak:

Ptičiji mozak prebiva u Staljinovom tijelu u Kremlju

Ptičiji mozak je smislio Konačno Rješenje jevrejskog problema

u Evropi…

Takođe, imajte na umu sve one ruske pisce koji su morali otići iz Rusije. A zašto? Recimo, da bi im glava ostala na ramenima. Ne vrijedi da vam navodim njihova imena, jer sve što znate o Rusiji naučili ste iz srpskih i crnogorskih tabloida osnovanih u Moskvi i Beogradu. Ali, ipak ću vam otkriti da je jedan Josif Brodski morao otići iz svoje zemlje, a kasnije će pjevati o Bosni koja se kupala u krvi i na čiju je tragediju ćutala Evropa. Svi oni Šalamovi, Solženjicini i drugi poslati u sibirske gulage vama ne znače ništa. Ali kladim se da vam znači Eduard Limonov, onaj koji je pucao na Sarajevo. Nije od značaja što Limonova nikada nijeste čitali, čitali ste o njemu i njegovoj borbi protiv vaših neprijatelja. Uostalom, zato volite i Handkea, ne zbog njegovih knjiga, već zbog njegove mržnje prema onima koje i sami mrzite.

Ukrajina je danas razorena, spržena zemlja, zbog vas i vaših idola. Mariupolj jezivo liči na Sarajevo. Groteskni su nacoši koji trabunjaju o denacifikaciji, taman koliko je mučno slušati američku ambasadorku Rajnke kada govori o opasnosti ruske propagande a godinama prebiva u društvu srpskih popova i onih koji su osnivači neonacističkih, proruskih portala u Crnoj Gori. Uz nesebičnu pomoć gospođe Rajnke i ostalih zapadnih diplomata bivša crnogorska vlast je proglašena za korumpiranu, tiransku, diktatorsku i slobodno nastavite niz. U toj i takvoj paralelnoj stvarnosti pretpostavljam  da su režimi Vladimira Putina, Aleksandra Lukašenka i Aleksandra Vučića hipi komune sa sve Vudstokom i neprikosnovenim ljudskim slobodama?

Gospodo rusofili, nikako ne smetnite s uma da Vladimir Putin danas ubija Rusiju. Ukrajina će izaći iz njegovog pakla, iz pepela će izgraditi novi život, ali žig zla će dugo ostati na čelu Rusije. I to moraju znati svi ambasadori svijeta, naročito oni koji u kontinuitetu potcjenjuju crnogorski narod govoreći jedno, a čineći drugo. Ili igra žmurke predugo traje, pa se žmuri na oba oka, a odbrojava do… beskonačno? Ukrajinska nesreća tiče se svih nas, kao i ruska propaganda o kojoj tako lijepo govori gospođa Rajnke. No, broji se ono što učinimo, a ne ono što kakvom zgodnom prilikom izgovorimo.

A moj drug Ginzberg se pita:

Ameriko, kako da napišem svetu litaniju

u tvom blesavom raspoloženju!?

gradski.me

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].