Denacifikator iz sela Vrbica Gornja

0

Piše: Boban Batrićević

Jutros je na portalu koji je nedavno proslavio rođendan Ratka Mladića te, takođe nedavno, prenio kolumnu Radovana Karadžića, objavljen tekst njihovog zemljaka i duhovnog suborca iz devedesetih, danas najpoznatijeg biznismena među pjesnicima i najboljeg pjesnika među biznismenima u Crnoj Gori, Radomira Uljarevića.

I po formi i po sadržini radi se o klasičnom primjeru mrzilačke propagande u kojoj dominiraju laž i zla namjera prema Uljarevićevim metama – Adnanu Čirgiću, Aleksandru Radomanu, Đorđu Šćepoviću te prema dvije važne crnogorske institucije i ljudima koji u njima rade, Matici crnogorskoj i Fakultetu za crnogorski jezik i književnost.

Da bismo dublje shvatili Uljarevićeve atavizme dovoljno je uočiti da su predmet njegovog olajavanja jedine dvije institucije koje tokom vladavine bradate Vlade Zdravka Krivokapića nijesu doživjele „promjenu menadžmenta“. Neko ko je tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji bio visokopozicioniran u Udruženju književnika Crne Gore koje je tada služilo kao velikosrpski punkt za ratnu propagandu i još ponešto, odlično razumije značaj obje ove institucije za odbranu crnogorskoga identiteta. A i po talentu za šlajmovanje, vidi se da je odlično izučio zanat tokom ratnog vihora.

Ukratko – Uljarević se kotirao kao majstor rokade – čovjek, čija je izdavačka kuća zajedno s crkovnom menažerijom, ukrao prvo izdanje romana „Despa“ Nikole I priređivača Adnana Čirgića i Aleksandra Radomana te ga objavio kao izdanje svoje firme, jutros iste optužuje za pirateriju! Srećom, o ovome svemu postoje dokazi pa se javnost može upoznati s istinitošću Uljarevićevih navoda. Nego ono što je posebno privuklo pažnju jeste Uljarevićevo nastojanje da ljude okupljene oko FCJK nazove koritašima. Zar baš on čija je firma bila glavni konzument državnih sredstava za sajmove i izdavaštvo?

Zar baš on koji je iako četnički nastrojen bio itekako snishodljiv prema svim ministrima prosvjete, nauke i kulture posljednjih decenija? I još veli da je to družina koja po „opskurnim portalima“ (ponavljam, čovjek piše za portal koji slavi rođendan Ratka Mladića), drži „naci kružoke“. Pa se veli on javio da im reče ko su i što su.

Izgleda da bi gospodin Uljarević želio sprovesti denacifikaciju po Putinovom modelu iz Ukrajine? Zato i implicitno kazuje kako crnogorski jezik ne postoji tako što zapisuje da su ljudi s FCJK „krenuli da preurede Crnu Goru“ i da su počeli „od jezika nipodoštavajući sve vrijednosti tradicionalne Crne Gore.“ Dakle, kremaljskom logikom kojom je miljenik portala na kojem je pjesnik jutros obznanio svoje publicističke izlučevine opisivao status ukrajinske kulture, identiteta i jezika uoči napada na Ukrajinu, Uljarević je krenuo u eksplikaciju crnogorskih vrijednosti. Sprema li se to kakva nova po ko zna koja neprijateljska ofanziva?

Na kraju, moramo iskoristiti zicer koji nam je Uljarević ostavio svojim polemičkim talentom. On svoj tekst bećkovićevski završava: „A kad im ja ukažem na to ko su i šta su, uglas zakukaju i razobadaju se uzduž i poprijeko po Ćemovskom polju i Obilića poljani, sa svežnjem netalentovanih pjesmuljaka, u zadnjem džepu, i nizom nepismenih tekstića, koje drže na istom mjestu, pozadi“. Vašem obrazu, dodali bismo.

Antena M

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].