Godinu dana od uvođenja neradne nedjelje u trgovinama

0

Za oko 37 hiljada zaposlenih u sektoru trgovine današnji dan je posebno bitan.

Prije tačno godinu Crna Gora je uvela neradnu nedelju, a tog 20. oktobra 2019. godine na ulicama crnogorskih gradova je viđena neobična slika nakon više decenija.

Naime, na osnovu izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini toga dana su zatvorene prodavnice, a trgovci su konačno odmarili nedjeljom.

Zakonom je predviđeno da se nedjeljom i praznicima kupovina može obavljati u apotekama, specijalizovanim prodavnicama ili kioscima za prodaju hljeba, pekarskih proizvoda i kolača, cvijeća, suvenira, sredstava za zaštitu biljaka ili pogrebne opreme, benzinskim stanicama i prodavnicama za kupovinu na malo u okviru benzinskih stanica.

Nedjeljom se može trgovati i na pijacama, štandovima – tezgama, vitrinama i automatima izvan pijaca i pokretnim prodavnicama, prodavnicama, kioscima i automatima smještenim unutar zatvorenih područja autobuskih i željezničkih stanica, aerodroma i luka, štandovima i kioscima u kojima se prodaje roba za vrijeme održavanja priredbi, festivala i manifestacija, sajmova i za vrijeme javnog prikazivanja kinematografskih djela, kao i skladištima za trgovinu na veliko.

Ranije je Odbor udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore uputio apel Ministarstvu ekonomije da još jednom razmotri mogućnost izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, u članu 35a, i time trgovcima omogući rad nedjeljom tokom turističke sezone i državnih praznika. Takođe, apelovano je na Ustavni sud da u najkraćem vremenu ocijeni ustavnost navedenog člana Zakona. Ustavni sud još uvijek nije donio odluku o ukidanju neradne nedjelje.

Sindikati se protive zahtjevu privrednika.

Podsjećamo, zakonom se predviđa da će poslodavci koji prekrše odredbu i otvore radnje nedjeljom biti novčano sankcionisani od 1.000 do 10.000 eura, a predviđeno je i zatvaranje objekta.

S.Đ.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].