EU donirala 25.000 maski i 15.000 odijela

0
foto: EU Info Centar

Evropska unija (EU) donirala je Crnoj Gori novih 25.000 FFP2 maski i 15.000 jednokratnih hirurških odijela, saopšteno je iz EU Info Centra.

 

Pomoć je, kako su kazali, dodijeljena iz zajedničke evropske rezerve medicinske opreme – rescEU, koja je formirana kao posebna komponenta Mehanizma EU za civilnu zaštitu, nakon izbijanja pandemije korona virusa.

Pored Crne Gore, opremu je dobila i Sjeverna Makedonije, a njen prevoz omogućila je Njemačka.

“Rezerva rescEU i Mehanizam EU za civilnu zaštitu nastavljaju da dokazuju svoju vrijednost u pružanju pomoći onima kojima je potrebna. Lična zaštitna oprema ostaje neophodna sve dok se borimo protiv korona virusa. Zahvaljujem Nemačkoj što su nabavili i prevezli ovu seriju rescEU opreme”, rekao je komesar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Pomoć je, kako su kazali, dodijeljena iz zajedničke evropske rezerve medicinske opreme – rescEU, koja je formirana kao posebna komponenta Mehanizma EU za civilnu zaštitu, nakon izbijanja pandemije korona virusa.

 

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Mirsad Mulić, iskazao je zahvalnost za doniranu opremu i kazao da će biti vrlo značajna u daljoj borbi sa korona virusom.

“Ova donacija je još jedna potvrda partnerskog odnosa Crne Gore i Evropske unije. Svaka donacija i nova isporuka čine Crnu Goru snažnijom u kontinuiranom odgovoru na ovaj izazov”, istakao je Mulić.

Iz EU info centra podsjećaju da je od izbijanja epidemije korona virusa do sada, Evropska unija je Crnoj Gori donirala ukupno 100 bolničkih respiratora, 10 savremenih rendgenskih uređaja i skoro 2 miliona komada lične zaštitne opreme, uključujući hirurške maske, rukavice, kape, zaštitna odijela, kecelje, naočare, navlake za obuću, itd.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].