Jermenski napad na Azerbejdžan prijetnja miru u svijetu

2

Piše: Božidar Proročić, spec. savjetnik u Kulturno-Ekonomskom sentru Azerbejdžana

Veliki prijatelj Crne Gore i njen strateški partner Azerbejdžan prethodnih mjeseci suočava se sa brutalnim napadima Jermenske armije na područje Nagorno-Karabaha. U tim napadima Jermeni koristeći tešku artiljeriju, i sva druga oruđa stalnim provokacijama izazivaju sukobe u kojima su poginuli vojnici i oficiri slavne armije Azerbejdžana. Svijet još uvjek nijemo ćuti, pred ratnim stanjem koje se odvija na očigled svih nas. Azerbejdžan već skoro tri decenije svim diplomatskim sredstvima i i uz podršku UN i Savjeta bezbjednosti daje sve od sebe nesebično da se ovaj sukob riješi mirno i da se područje Nagorno-Karabaha očuva u njenim vjekovim granicama.

U spornom regionu Nagorno-Karabaha jutros je ponovo izbio sukob Jermenije i Azerbejdžana, a jermensko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su oborena dva azerbejdžanska helikoptera. Vlada Jermenije proglasila je ratno stanje i opštu mobilizaciju. No ovdje ću cititirati zvanične izjave političkih ličnosti Azerbejdžana ali i Jermenije. Pomoćnik presjednika republike Azerbejdžan šef spoljnopolitičkog odjeljenja  Hikmat Hadžijev dao je sljedeću izjavu: “Sva odgovornost za situaciju na frontu, njen dalji razvoj leži na rukovodstvu Jermenije Svu odgovornost za trenutnu situaciju na liniji fronta i njen dalji razvoj u potpunosti snosi vojno-političko rukovodstvo Jermenije”, kako prenosi Trend.

“Kao što je Ministarstvo odbrane Azerbejdžana već izvijestilo, oko 06:00 sati, 27. septembra 2020. godine, oružane snage Jermenije otvoreno su prekršile režim prekida vatre, i, koristeći oružje velikog kalibra, minobacače i artiljeriju započele su intenzivan napad na položaje oružanih snaga Azerbejdžana duž linije fronta, kao i na sela Qapanli okruga Terter, Chiragli i Orta Garavend okruga Aghdam, Alkhanli i Shukurbeili okruga Fizuli i Jojuq Merjanli okruga Jabrayil. Granatiranje gusto naseljenih civilnih područja i infrastructure smještene duž linije fronta od strane oružanih snaga Jermenije bilo je smišljeno i ciljano. Postoje izvještaji o mrtvim i ranjenim civilima i vojnicima. Ogromna šteta nanijeta je mnogim domovima i civilnoj infrastrukturi. Oružane snage Jermenije nastavljaju grantiranje naših položaja i stambenih područja duž linije fronta. Jermensko ciljano targetiranje na stambena područja i civile predstavlja grubo kršenje međunarodnog humanitarnog prava, uključujući Ženevsku konvenciju iz 1949. godine. Targetiranje civilnog stanovništva je taktika ugrađena u borbenu obuku oružanih snaga Jermenije, a genocid nad Hodžalijem počinjen u februaru 1992. godine predstavlja živo svjedočenje tome.

Prema međunarodnom pravu, udari jermenskih oružanih snaga na položaje azerbejdžanske vojske, na civile i civilnu infrastrukturu, uz upotrebu oružja velikog kalibra, su još jedna vojna agresija Jermenije I čin upotrebe sile protiv Azerbejdžana.

Oružane snage Azerbejdžanske Republike preduzimaju neophodne kontraofanzivne mere kako bi spriječile još jednu vojnu agresiju Jermenije i obezbijedile bezbjednost civilnog stanovništva.

Azerbejdžan je više puta upozorio međunarodnu zajednicu da se Jermenija priprema za novi čin agresije i rata. Azerbejdžan je više puta izjavio da su kontinuirana vojna agresija Jermenije protiv Azerbejdžana i prisustvo oružanih snaga Jermenije na okupiranim teritorijama Azerbejdžana i dalje značajna prijetnja regionalnom miru i bezbjednosti.

Tokom Generalne debate na 75. zasijedanju Generalne skupštine UN-a i svijeta koji se bori protiv pandemije COVID-19, političko-vojno rukovodstvo Jermenije pribjeglo je još jednoj vojnoj avanturi i provokaciji. Čineći to, rukovodstvo Jermenije je još jednom pokazalo flagrantno nepoštovanje međunarodnog prava, Povelje UN i međunarodne zajednice. Odgovornost za sadašnju situaciju i buduće događaje leži direktno na političko-vojnom rukovodstvu Jermenije“, rekao je Hadžijev.

“U Jermeniji je proglašeno ratno stanje i opšta mobilizacija. Zahtijevam da se svi jave u vojne odsjeke. Podržimo čvrsto našu državu, našu vojsku (…) i pobjedićemo. Živejla slavna jermenska vojska”, napisao je jermenski premijer Nikol Pašinjanin na Fejsbuku, preneo je AFP. Umjesto da teži ka diplomatskom rješenju i smirivanju sukoba jer rat je najgora opcija u kojoj uvjek pored vojnika ginu i brojne civilne žrtve Nikol Pašinjanin poziva na rat do istrebljenja. Prethodno je predsjednik NEPRIZNATE republike Nagorno-Karabah Araik Artjunjan u Stepanakertu saopštio da je uvedeno ratno zakonodavstvo, prenio je TASS.

Turska je ošto reagovala na vest o sukobu. Portparol turske vladajuće stranke Omer Čelik oštro je osudio napad Jermenije na Azerbejdžan. On je objavio na Tviteru da će Turska stajati uz Azerbejdžan i rekao da se ,,Jermenija igra vatrom i ugrožava regionalni mir. ” Portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin takođe se oglasio na Tviteru, osuđujući Jermeniju.

“Jermenija je prekršila prekid vatre napadajući civilna naselja … međunarodna zajednica mora odmah da reaguje i zaustavi ovu opasnu provokaciju. ”Sukob Jermenije i Azerbejdžana počeo je februara 1988. godine, kada je autonomni region i dio cjelovite teritorije Azerbejdžana Nagorno-Karabah proglasio otcepljenje od Azerbejdžana. Od 1992. godine održavaju se pregovori o mirnom rešenju sukoba u okviru OEBS Minsk grupe, kojom predsjedavaju Rusija, SAD i Francuska.

Jermenija je često na ovom području i zadnih par mjeseci ali i prošlih godina kršila primirje, izazivala sukobe i nestabilnost. Crna Gora makar ona zvanična treba da se čuje i da da svoju punu podršku svom partneru i prijatelju u cilju smirivanja evidentnih ratnih sukoba. Diplomatija je kao jedino rješenje uz podršku i Evropske i Svjetske zajednice u rješavanju ovog sukoba i uz punu podršku prema Azerbejdžanu uz pritisak da brutalni napadi Jermenije što prije prestanu. Valjda smo naučili mi sa EX-Yu prostora Balkana da svaki rat nosi brojne žrtve, etnička čišćenja i progone najviše nad civilnim stanovništvom, kolone izbjeglica i stradalnika. Zato u ovim trenucima ne dozvolimo da politika rata nadvlada politiku diplomatije koju je godinama Azerbejdžan vodio i poštovao i davao sve od sebe za mirno rješenje pitanja teritorije Ngorno-Karabaha.

2 KOMENTARI

  1. Hmm, prilično jednostran članak,
    naši “prijatelji” iz Azarbejdžana ???
    A evo vijesti pristižu novitade, Turski f-16 već bombarduju Armeniju!
    Ne izvješyavate što druga strana saopštava i njihove argumente, protiv
    “slavne” armije naših prijatelja!
    Kakogod , dovatile se komšije, a Turci
    dolivaju vatru na ulje! I oni su naši
    “slavni” prijatelji !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].