Amfilohije sa vjerskim poglavarima želi razgovor o novim društvenim kretanjima

8

 

Poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohije Radović, kako Pobjeda saznaje, uputio je poziv čelnicima Islamske zajednice i Katoličke crkve u našoj zemlji da se sastanu 26. septembra u Baru kako bi razgovarali o aktuelnim društvenim dešavanjima u državi i o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti.

Sastanak je, kako je Pobjedi saopštio nezvaničan sagovornik blizak Islamskoj zajednici i Katoličkoj crkvi, odgođen na inicijativu čelnika ovih vjerskih zajednica.

Tako je Amfilohije Radović, nakon što je uspješno okončao politički dijalog sa prvacima koalicija koje čine novu parlamentarnu većinu, a koji se odnosio na čelne funkcije u državi – predsjednika Skupštine i premijera, te sastav vlade, prešao na društveni dijalog.

Ono što Radovića najviše interesuje u razgovoru sa predstavnicima ovih vjerskih zajednica svakako jeste da izlobira da i podrže izmjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili poništavanje ovog akta, kako bi predstavio da se i to radi isključivo dogovorom, odnosno kako tim zakonskim aktom nijesu zadovoljni ni u ostalim vjerskim zajednicama.

SPC je kategorično protiv ovog zakona zbog toga što bi njegovom primjenom ostala bez vlasništva nad crkvama i manastirima i ostalom crkvenom imovinom koja je u nezakonitim procedurama od devedesetih godina prepisana na nju.

SPC je preko te imovine ušla i u mnoge biznise, pa i građevinske, a ogroman novac zarađuje od crnogorskih svetinja, kulturnog i nacionalnog blaga, tako što ih je turistički valorizovala.

SPC nije registrovana u Crnoj Gori i odbija da to učini, država nema uvid u njene prihode, samim tim ne ubira ni poreze, a zapošljava i veliki broj stranih državljana.

Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica usvojen je u decembru prošle godine, kada je prosrpski politički blok izazvao teške incidente u Skupštini – lomili su skupštinski inventar, fizički nasrnuli na poslanika Socijaldemokratske partije Ranka Krivokapića ogorčeni njegovom podrškom Zakonu…

Srpska crkva i prosrpski politički blok pošto nasiljem u plenarnoj sali nijesu spriječili usvajanje Zakona, počeli su sa organizovanjem takozvanih protestnih molebana i litija u skoro svim crnogorskim gradovima.

Ti protesti trajali su do izbora u avgustu kada su pobjedu odnijele ove snage, kojima je podršku dala građanska koalicija predvođena partijom URA.

8 KOMENTARI

  1. Opet zboriš jolicom đuveru Jordanizirani, znači udružio si se sa RAE ekipom, pa onda bi mogo i na oni kašun auto , pa kojnternjere prazniti, pa navečer škrabat ođen, kao društveno koristan, a ne ka krpelj ,oli smrdljivi
    Martin!

    • …PA TO JE POZNATA STVAR DA NIJE Jole drinjak-DEZERTER MISTRASTVA OBRANE 26 .OKRUGA(cg)VELJA SER BIJA -TADAŠNJEG SUVLASNIKA “MINISTARSTVA” MINISTRA OBRANE Milodraga ĐUKANOVIĆA- DOVEO IZ BELE CRKVE VLADIKU BNATSKOGA GOSPODINA AMFIOKSUSA AMFILOHIJA-U 26 OKRUG..NA BOŽIĆ -1991(SLUČANO NA RISTIN ROĐENDAN?!)..! POZNATO DA JE STIGAO-BAGALJIMA(LECIMA I KONTRALECIMA)-PO NAREDBI VRHOVNIKA KASAPINA I BROBARA SA DEDINJA-UZ USMENU-KLEČEĆU SAGLASNOST “KVARTETA POGLAVNIKOVA “4M”omira MILOĐEVIĆA I Mila MAROVIĆA”…SVE DRIGO BILA JE “RUTNSKA RABOTA-“BLJUJ-POVRAĆAJ” ILI OSTAV…?!

  2. …HALO,ALO,BRE SVI VI “PRVOBITNI SER BI-A DO JUČE-DANAS-ŠUTRA I DO PRVE PRILIKE-PREMETNUTI ĆURAK-ZARAD OSOENE BLIZNICE.. “CIRKUS_- crnogorci”..OBEĆASTE NARODU-JOŠ PIJE DVIJE/2/GODINE DUŠKO DULENCE-SA TARE” MUŠKO DETENCE”-DA ĆE 1OO% PORUŠITI ONU “SVETU LIENKU-CRKVU ” BRUKE I ZASTIĐA JEVROPSKE CRNE GORE…(-(“KAMI MU U GLAVU KO VAM VEROVA” DA JE DANAS 24.SETEMBRA.2O2O.godine)-… OBLOŽENU KAMNOM-OD KOJEG SE U CRNOJ GORI GRADE-SAMO- IISKLČUVO KRMEDARI!!!

    BAŠ ME BRIGA KO ŠTO OD VAS BLEJI!!!…NEBI AMFIOKSUS AMDILOJHIJE RIKAO-PO CRNOJ GORI …OD PLANINA PA DO MORA I OD ULCINJA DO NOVOGA… OD BOŽIĆA-1991 DO DANA DANJEGA-DA NIJE IMAO PODRŠKU MILLODRAGA RADOANOVA ĐUANOVIĆA I “SVITE OKO NJEGA-SVAKE FELE I RACE-KOJA NIJE NITI ĆE IMATI MJERE-U ZAJEŽJIVOSTI-ŠTO BI REKLI STARI CNOGORCI?!!!

    • Jordanizovani, dobro vele, kapljičav si.
      Kapaš li, kapavče, pipetom po kapljicu žuči?
      Pipavče kapavi, nakapao si se ti
      u širokim panta(Mi)lonima , a kultur
      tregere nisi meća, nego oni linjavi svinjski kaiš!
      Ufatija si se limenke na Rumiji, OK,
      bez one Drage iz parlamenta kotorskog.
      Reci Ti Nama , ko je uždio slastičarnu
      na Benovu 70-ih, aha, i onu drugu,
      to si/ste stavili pod tapić, ali evo
      “arhiva” sve pamti, A ti “šefe njuškala”,
      ufatio se “bureta baruta”, ka da si
      pirotehničarsku šolu pohađao !
      Sumjava si ti “ptičica” Jole poprugani,
      prilično su Ti prefrigane objave , oli
      obznane, često bez argumenata,
      a ne piskaš ni za eliopter srušen od
      “prijateljske” vatre u “onavle, njaole
      maniti !?!
      Ne vajdi se, ne kerefekaj se kao
      denjavo derište, ufati se kazme !

      • -…JOLE DRINJAK JE DOŠAO 1.LIPNJA..1964 godine IZ MTRZ “SAVA KOVAČEVIĆ-TIVAT”..(I .TIH 6O-7O GODINA) RADIO U JEVROPSKU GUMARU “BOKELJKA” I BIO ŠEF PRODAJE.-I IZRAVNO ANGAŽIRAN.DILJEM TITOVE JUGE-KOJU VI MAGARAD U NAJMU KOD BJELOSVJETSKIH KRIMINLACA-PODADOSTESTE SA VAŠIM OPANČINMA-OBRZIMA..1989 !!! I UZALUD TI ZBORIM-KAD OTPISUJEŠ MENI…BAČI ĐAOLJE ZRCALO-JERBO STLNO TI SE U NJEMU MIJENJAJU-PREZENTAJU LIKOVI(MAJMUNI) KOJI SU TE OKOTILI-OMAJMUNILI-PA DANAS SI JALOVAC SIRAK TUŽNI-KA HALOVICA,KOJA STALNO RIČE-UGROŽENA SA “ZADNJE BANDE-CULO ROTO”,KI TI Grujo dan culo rotovina !!!

        • Jole kušo perzagnanski ne čuje se više tvoja/vaša truba, Dančulovina
          vika iz Zalaza, Niko nam ništa ne može, ture jolovano bure valja,
          uz brdo iđe, štapika mu kriva, a đon bez potkove, čeka ular
          gospodara!
          Ne mljackaj po zobnici.

      • ..KAD TE BIDNEMO SURGVALI-NA LOVANJU..ĐE TI USITNJENI-KA PREKRUPA BAZDE PRECI..IZ ONOGA TVOJEGA -VAŠEGA OBITELJSKOGA ZRCALA…!!!

  3. Kako se ne može uci u uvid prihoda jedino ako se ne krije u slamarice ? Da su u SAD- u odavno bi se našle pare ! Ovako ima ih dosta pa se može potlacivati običan narod da glasa sa tim parama !

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].