Sjaj Dikinih pontapeta, borši i kolana

0

 

Istina da nije zlato sve što sija, ali da i bez zlata blista ljepotom i otmenošću, potvrdila je izložba unikatnog nakita i ženskih borši, kotorske umjetnice Dijane Dike Saveljić.

Do savršenstva rukom ispleten umjetnički nakit i svečane damske torbe u različitim materijalima, od žice i zlatnog konca, do staklenih perli i štrasa, poludragog kamena, cirkona, kože, Dijane Dike Saveljić, sinoć (18.09.) je posebno zadivio ženski dio publike,  ali i sve koji se u primijenjenu umjestnost razumiju.

Pozdravljajući umjetnicu i goste, direktorica OJU “Muzeji” Kotor mr Slađana Mijanović između ostalog je kazala kako je potrebno podržati ljude koji nam u suptilnom umjetničkom stvaranju nesebično daju sebe te, kako je kazala, svojim djelom svijet čine i boljim i ljepšim i dražim.

“Među njima je Dijana Dika Saveljić, nenametljiva, ali svoja, autorka čije vješte i vrijedne ruke mjere nove dimenzije i stvaraju novi svijet nakita i ukrasa. Drago mi je što Opštinska javna ustanova Muzeji Kotor uspijeva da u lokalnoj zajednici javno prepozna i podrži one čije znanje i umijeće ovakvim izložbama postaje vrijednost svih nas”, riječi su je Mijanovićeve.

Otvarajući izložbu istoričarka umjetnosti i muzejska savjetnica u Muzeju grada Perasta, Aleksandra Simeunović, podsjetila je na ulogu nakita kao ljudskoj potrebi za određenim isticanjem.

“Nema tačnih podataka otkada datira umjetnost izrade nakita, ali stručnjaci koji se time bave kažu da je potreba ljudi za ukrašavanjem nastala kada i ljudska vrsta. Da se na neki način istaknu, da li iz religioznih razloga, pokazivanja društvenog statusa ili umijeća i kreativnosti pri izradi nakita. Kratka i jasna definicija nakita jeste da su to svi dodaci koji se dodaju na odjeću ili stavljaju na tijelo iz religioznih ili ukrasnih svrha”, objasnila je Simeunović.

Dijana Saveljić zahvalila je svima koji su učestvovali u organizaciji izložbe, dok je moderator programa bila Mileva Mršić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].