U marinu Porto Montenegro i dalje stižu super luksuzne jahte: Aquijo, Rania, Black Pearl…

2
Porto Montenegro

Još jedna impresivna, najveća jahta s jedrima na svijetu, Aquijo, uplovila je jutros oko 9 sati u Bokokotorski zaliv, oduzimajući dah. Stigla je iz Dubrovnika, a njen vlasnik je norveški milijarder Kjell Inge Røkke, četvrti najbogatij Norvežan. Dostupna je i kako čarter. Ima 30 smještajnih jedinica, za 12 gostiju, dvije za vlasnika, a onda za kapetana, tri službenika i 12 članova posade. Glavna paluba je sa kuhinjom i glavnim salonom, s vanjskom palubom povezana je šankom iznutra. Na donjoj palubi je jacuzzi, sauna, hamam, kišni tuš, teretana…

Aquijo je 86 metara duga jedrlica,a od 2018. godine najveće plovilo s jedrima na svijetu.

Na vezu će biti u Porto Montenegru, možda samo zbog goriva, a možda se i zadrži. To je samo jedna od super luksuznih jahti koje i ovog ljeta ne zaobilaze marinu. Zauzetost vezova u marini Porto Montenegro, koja je kapaciteta 450 jahti, ovog mjeseca je 72%, kaže za Radio Jadran pr menadžer, Danilo Kalezić:

“To jeste niže nego na isti dan prošle godine kada je marina bila preko 90% popunjena, ali je ipak prilično dobar rezultat imajući u vidu sve teškoće izazvane Covidom-19. Prosječna zauzetost vezova u Porto Montenegro marini do sada je u ovoj godini bila čak za 8% bolja nego lani. Razlog tome je značajno bolja zimska sezona koju smo u prva tri mjeseca ove godine imali u odnosu na isti period lani, ali i za ove prilike, sasvim solidan broj jahti koje su u marinu uplovljavale tokom jula i prvih dana avgusta“, navodi Kalezić.

Na mulo 1 elitnog nautičkog centra pristala je juče i 43-metarska jahta „RANIA“ čiji svijetli, svježi dizajn interijera Redmana Whiteleyja Dixona savršeno nadopunjuje upečatljivu spoljašnjost jahte koju je radio Stefano Righini.

Dosta jahti u Porto Montenegro svrati i zbog snabdijevanja bescarinskim gorivom, a pažnju javnosti, medija i turista koji ovih dana odmaraju na primorju plijenio je do nedavno i 107-meratski trojarbolni jedrenjak „Black Pearl“, podsjeća Kalezić.

Prema podacima marinske službe, prosječna zauzetost vezova u Porto Montenegru za brodove duže od 30 metara (koji spadaju u kategorije mega i super jahti) ove godine je iznosila 45% što je identičan podatak kao i lani, dok je za skoro 10 procentnih poena u odnosu na uporedni proplogodišnji period, u Porto Montenegru tokom 2020. povećana prosječna zaustost vezova za jahte kraće od 30 metara. Ove godine je u prosječno do sada bilo zauzeto 82% svih vezova u tivatskoj marini namijenjenih za manje jahte.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].