Veljko Ćatović: Raspikuće 1

0

Bliži se drugi rođendan postrojenja za prečiščavanje otpadnih voda opština Kotor i Tivat.

Skup i izuzetno potreban projekt za razvoj turizma u Boki.

Međutim, mi baš razloga za slavlje nemamo, jer je sve više indikacija da će vodeni resursi na primorju preći u njemačko vlasništvo i doći ćemo u situaciju sličnu Telecomu, koga pogrešno predstavljaju kao crnogorski, a u suštini je to njemački Telecom.

Tako će običan dan u Crnoj Gori izgledati ovako nekako: “Ustao sam iz kreveta, telefonirao u firmu i platio telefonski račun Njemcu. Zatim sam se istuširao i platio za šampon Italijanu, a potrošenu vodu sam platio opet Njemcu …itd.“ (hranu i ostalo da i ne spominjemo jer bi mogli zapasti u tešku depresiju kao Sveto.).

U ovom tekstu fokusirao bih se na partnere crnogorskih primorskih opština, koji će nas ostaviti sa gaćama na štapu, šta bi se reklo.

Tu je prije svih moćna njemačka KFW banka koja povlači sve konce u ovoj “igri“.

KFW banka je finansijer, a ako pogledate na google ko su oni vidjeti ćete da su 2014. imali prihod od 74 milijarde eura. Specijalisti su za rad na egzotičnim lokacijama kao npr. Kenija i sa još egzotičnijim kao npr. Montenegro (E viva!!)

(copy/paste iz Boka News 07.07.2016 )

Podsjećajući na brojne u proteklih deset godina preduzete aktivnosti na unapređenju vodosnabdijevanja i odvođenja otpadnih voda na primorju, Gvozdenović je kazao da je do sada za to utrošeno oko 128 miliona eura kredita i 17 miliona eura donacija njemačke KfW banke. Najavio je i novi kredit od 31,5 miliona eura za gradnju PPOV u Podgorici.

Ovdje upada u oči “donacija banke KFW od 17 miliona eura“ !!??

Da li je neko od vas čuo da je neka banka nekada nekome donirala toliki iznos? Naravno da ne. Banka je tih 17 miliona € investirala u svoje vodene programe na egzotičnoj destinaciji Montenegro. Lako će ih povratiti kada u potpunosti zagospodari crnogorskim vodama i cijenu m3 vode trostruko uveća.

WTE Wassertechnik GmbH velika je kompanija specijalizovana za poslove izgradnje postrojenja za preradu otpadnih voda. Kakav ugovor sa njima su potpisale opštinske vlasti nije mi poznato. Dobar domaćin bi zahtijevao da se domaći kadrovi osposobe za održavanje postrojenja, garanciju o snabdjevanju rezervnim djelovima narednih godina itd. Međutim lokalne vlasti nemaju običaj da objavljuju takve ugovore kao da im je Boka nekakva prćija pa se dolaskom na prolaznu vlast počnu smatrati vlasnicima svega šta ih okružuje, a naročito se emotivno vežu za fondove i novac koji u rijetkim slučajevima pronađu u kasi.

Pogodnih kadrova primorje ima. Npr. pomorci uz dodatnu obuku uspješno bi održavali postrojenje. Uostalom svaki brod u međunarodnom saobraćaju mora imati minijaturno postrojenje za preradu otpadnih voda i to po standardima MARPOL-a (tzv. sewage plant).

Koliko sam razumio oformljena je samo jedna lokalna kompanija sa devet zaposlenih Voda.com ali oni su pod njemačkim direktorijatom.

Bitno je naglasiti da je opštinama zabranjeno odlučivanje o cijenama vode.

Dalje u tekstu se spominje i tzv. podizvođač radova podgorička firma “Bemax“. Taman posla da se na primorju rade projekti vrijedni preko 200 miliona, a da Podgorica ne zgrabi komad kolača.

Opštinama Kotor i Tivat ostali su dugovi i to u omjeru 52:48 i nije jasno kako će i hoće li opštine te dugove vratiti? Ostao je i problem odvoza mulja nus produkta prečišćavanje. Budva taj mulj izvozi u Albaniju i tamo ga odlaže obzirom da Crna Gora nema adekvatnog deponija. Izvoz mulja dosta opterećuje budvansku opštinsku kasu.

Njemci neće stati samo na postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda. Uzeti će nam i prsli kotorski vodovod koji gubi 78% od vode isporučene potrošačima.

U tome će im mnogo pomoći aktuelna opštinska vlast ako se ne raspadne. Veliki novac od moćne njemačke banke vrti se oko kotorskog vodovoda.

Sjećate se i sami da je formiranje nove kotorske vlasti trajalo dobrih sedam mjeseci. Sedam mjeseci im je trebalo da se dogovore ko će u koji upravni odbor, bord direktora, komisiju i sl. gdje se mogu zakučiti pare u ovom trulom sistemu. Cirkusanti su tu loše prošli zahvaljujući neiskustvu u ovim sumnjivim rabotama. Vodovod i luku Kotor gdje se vrti novac uzeli su pod svoje stariji i iskusniji partneri ove šarene družine. Ali … o tome ćemo  progovoriti u sljedećoj epizodi.

Samo bih na kraju pozdravio “cirkusantsko-četničku koaliciju“ onom pjesmom Bore Čorbe: “igrali ste samo epizodu“ … Ćao četnici, ćao cirkusanti !!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].