Riječ, slika i neprijatelj

7
sa jutrošnjeg panela

Danas, drugog dana rada Konferencija o medijima na Zapadnom Balkanu, pod imenom “Riječ, slika i neprijatelj”, na kojoj učestvuje više od 150 novinara i medijskih stručnjaka iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije, Albanije, Kosova, Slovenije, SAD i zemalja EU bavila se Fenomenom uloge medija u procesu sekuritizacije, Državom, kao državnim neprijateljem, Insajderom, Novim medijima i etičkim standardima i Moći medija nad životom pojedinaca.

Konferenciji se posredstvom video linka iz Kopenhagena obratila Lene Hansen, sa Univerziteta u Kopenhagenu koja je govorila o Fenomenu uloge medija u procesu sekuritizacija, navodeći brojne interesantne primjere iz prakse.

O temi od visokog rizika govorili su Flores Artman, bivša portparolka Haške tužiteljice Karle del Ponte, Nidžara Ahmetašević sa Univerziteta u Gracu sa temom Suđenje za ratne zločine u medijima na prostorima bivše Jugoslavije.

O sekuritizaciji krize u Grčkoj u globalnim medijima govorio je George Tzogopulos sa Eliamer Instituta u Atini, a sekuritizaciju parade ponosa u medijima Srbiije obradila je Mina Pejić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Bernand Nežmah, docent na Filozofskom fakulktetu u Ljubljani i kolumnista “Mladine” govorio je o sekuritizaciji euroatlanskih integracija u slovenačkim medijima.

Pažnju prisutnih je izazvala intrigantna tema “Država kao državni neprijatelj”.

Velimir Ćurgus Kazimir, medijski arhiv EBART govorio je o medijskoj sekuritizaciji Crne Gore u medijima Srbije, Nikola Tomić, pomoćnik urednika lista “Danas” obradio je zanimljivu temu “Uloga medija u ubistvu premijera Srbije Zorana Đinđića”.

Posebno interesovanje izazvala je priča Brankiće Stanković koja se suočila sa problemima direktne ugroženosti vlastitog života kroz realizaciju emisije “Insajder”.

U timu sa Brankicom Stanković čule su se i zanimljive priče njenih saradnica Jasmine Pašić, Mirjane Jevtović i Miodraga Čvorovića.

Novinari sa prostora ex-yu, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Makedonije govorili su o novim medijima i etičkim standardima sa posebnim osvrtom na internet i regulaciju.

Govorili su Jakša Šćekić (Rojters Srbija), Boško Jakšić (Politika), Petar Luković (E-novine), Ivan Cvejić (BETA), Goran Milić (Al Jazeera), Borjan Jovanovski (MAK), Vanja Vardjan (RTV Slovenija), Adriatik Kelmendi (TV Kosovo), Slavko Mandić (Skala radio), Radojka Rutović (TVCG), Dario Novalić (Bosanski magazine START), Nikola Martinović advokat, Nikola Vujanović (CG), Amer Ramusović (CG), Budimir Damjanović (CG), Milan Mića Jovanović (Srbija), Vesna Šofranac (Pobjeda), Kristina Vujić (YUCOM SRB), Selena Tasić (Institut za javnu politiku CG-SRB).

Kakva je i kolika moć medija nad ljudskim životima približili su na efektan način Vesna Mališić, urednica NIN-a sa temom “Moć medija nad životom pojedinaca”, Aleksandar Stanković “Vrijednost ljudskog života u hrvatskim medijima”.

Benjamin Perks, ekspert UN za ljudska prava i director UNICEF-a u Crnoj Gori govorio je o kešenju ljudskih prava u medijima.

Čuli su se i primjeri kršenja standard etičkoh izvještavanja u bosanskim i makedonskim medijima.

Ključni događaj Konferencije je izložba “Riječ, slika i neprijatelj”, koja je multimedijalnog karaktera i ima za cilj da prikaže javnosti više od 1000 primjeraka medijskog izvještavanja na Zapadnom Balkanu, ali i širom svijeta, koje predstavlja direktno kršenje svih etičkih standarda i normi koji bi trebalo da važe u novinarskoj profesiji.

Izložba, koja se otvara večeras u 21 sat i gtrajaće do 27. novembra u Umjetničkom paviljonu će posjetiocima vizuelno predstaviti ulogu medija u procesu sekuritizacije tema, subjekata i događaja, predočiti primjere političke instrumentalizacije u medijima, istaći eksponate koji predstavljaju grubo kršenje ljudskih i manjinskih prava u novinarskom izvještavanju i konačno, pokušati da skrene pažnju javnosti na nemjerljivu važnost profesionalnosti u novinarstvu.

Konferencija je pokazala potrebu da se i u narednim godina organizuje, što je organizator obećao uz vjerovanje da će ići uzlaznom putanjom i konačno uraditi da novinari počnu da misle svojom glavom i da pritom uvažavaju novinarske standarde i etički kodeks.

7 KOMENTARI

  1. Jasno je da iza svake afere stoji organizacija koja ima krajnji cilj. Pojedinac ili anonimus je onaj koji zaluta bez podrške i keca u rukavu.

  2. Crna Gora je naša kuća koju ćemo braniti svim sredstvima. Ali u našoj kući ima krtica i miševa koji bi vrlo rado polomili temelje da im može biti. Ali klinac im ga! Našu kuću takođe podrivaju isti oni koji su nesposobni i koji daju lažna obećanja ne sagledavajući moguće posledice davanjem istih. Primjer je obećanje javnog uvida za PUP Kotora. Ovu priliku koristim i pitam nadležne zašto nepromišljeno sebi skaču u drob?

  3. Konferenciju su podržali i Centar za bezbjednost i toleranciju, Otvoreno društvo, ambasade Austrije, Slovenije i Hrvatske u Podgorici. Sponzori su i “Boka grupa”, agencija “Mapa”, “Adriatic propretis”, ”Luštica bej”, “Digital print centar”, ”Primo dizain”, dok su medijski sponzori Pink, Prva, RTV Atlas, Montepano, Antena M, Elmag, TDI, Analitika, Pobjeda i Skala radio.
    Kad pogledamo sponzore, jasno je zaključiti “na šta mačke reže”.
    Da je to istinski skup koji se bori za slobodu javne riječi ne bi Bebine gorile
    spriječili novinarku Radošević da prisustvuje kružoku.

  4. Koliko je Skala dobila para za učešće i kao jedna od organizatora ovoga sastanka u PGD?Neka bnam reče gospon Mandić

  5. Pokažite ovo DPSu u Kotor. Ma im nema njihovoga radija na ovaj i ovakav skup u čijem Upravnom odboru je Slavko Mandić pišu novine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].