250 žalbi i prigovora na DUP Dobrote

1
Dobrota

Snežana Vojinović

Snežana Vojinović

Zbog velikog interesovanja građana za Nacrt detaljnog urbanističkog plana Dobrote produžena je javna rasprava do 26. marta.

Evidentirano je preko 250 žalbi građana na ovaj plan koje se u najvećem dijelu odnose na zelene površine na privatnim parcelama umjesto ranije ucrtanih objakata za stanovanje.

Nezadovoljstvo građana je najviše zbog toga što je Generalnim urbanističkim planom Dobrota predviđeno stanovanje, a DUP-om je ta ista površina ucrtana kao zelena površina.

Po Zakonu o uređenju prostora i izgradnji objekata planska dokumentacija nižeg reda, kao što je Detaljni plan, mora biti usaglašena sa planom višeg reda, to jest sa Generalnim urbanističkim planom.

Snežana Vojinović, sekretarka opštinskog Sekretarijata za urbanizam i stambeno komunalne poslove je podsjetila da je Nacrt izmjena i dopuna DUP-a Dobrote stavljen na javnu raspravu do 14. marta, ali je prolongiran, i građani mogu obaviti uvid u plan u opštinskom Sekretarijatu za urbanizam, a žalbe i prigovore podnijeti preko Građanskog biroa.

Dostavljeni prigovori građana će biti proslijeđeni obrađivaču plana AG Info Plan iz Budve, koji će nakon obrade dostaviti opštinskom Sekretarijatu za urbanizam izvještaj, to jest odgovore po podnijetim prigovorima.

Ovaj izvještaj Sekretarijat će objaviti na sajtu Opštine Kotor i građani će imati uvid što je po njihovim prigovorima odlučeno.

Recenziona komisija sa resornim Sekretarijatom takođe ima obavezu da pregleda rješenja data od strane obrađivača plana i da zauzme  stav koji će biti proslijeđen obrađivaču na dalju proceduru, kazala je Vojinovićeva.

Nakon završetka rada po prigovorima Nacrt plana se kao prijedlog dostavlja Ministarstvu održivog razvoja i turizma koji daje saglasnost a potom, nakon utvrđivanja prijedloga plana od strane predsjednika opštine, ide na skupštinsko usvajanje.

Na naše pitanje koliko će trajati procedura, Vojinovićeva je kazala da je Ministarstvo u obavezi da u roku od 30 dana da mišljene na prijedlog plana.

Budući da je veliki broj pritužbi građana i da se svima mora izaći u susret i DUP Dobrote, prema procjeni Vojinovićeve, mogao bi biti usvojen do kraja godine.

1 KOMENTAR

 1. Boga mi ovo je strasnooooooo.
  Prije koliko godina je ovo pocelo da se radi?
  GUP je trajao vise od 4 godine radi DPSDPovaca koji su prvo morali svoje zelenilo pretvoriti u gradjevisnko zemljiste pogotovo na Sv Vraci….(R.n.o)
  Kazu jedni da je kriv obradjivac plana sto se ovoliko cekalo, jer opstina nema para mu platiti, a cujem da je opstina kriva jer obradjivac nije zavrsio posao….
  Blazen Isus i Marija!!!
  A gdje su oni iz “zastite spomenika”..?
  Koliko je vremena kod njih stajao GUP/DUP protivzakonito dok ga nisu cenzurisali ………….pogotovo nove kuce.
  Znam, trebali su se kao i svi ugraditi.
  Siguran sam da od gardonacelnice pa do ranka K. niko nije ulozio nikakav prigovor…… njima je sve “obradjeno”an vrijeme.
  Nisam se ni ja zalio, jer ne dam, niti zelim da moje zelenilo da ode u beton za “Ruse” a i onako zivim u S…….hehehe normalno Skaljarima.. maki.
  .Koliko mi je poznato GUP je zakonom vec postao historija?
  Treba da se radi Master plan Dobrote koji ce biti zavrsen…………tek kad “familija” ode sa vlasti, ili kad neko od njih kupi malo vise “zelene povrsine”.

  Vojinovicka bi mogla da nam kaze zasto “misli” da ce plan biti usvojen tek krajem godine ako je zakonski rok mnogo prije?
  U tome je problem ovoga drustva.
  I kod suda je isto.
  Zakon kaze da parnicu “moraju” zavrsiti u roku godine dana, a njima treba i do 15-20 godina zali mi se Milo mesar i Dj… B…..
  Obradjivacu ne treba 10 dana da obradi svih 250 prituzbi, kazu ovi iz te struke
  ali vjerujem da je obradjivac dobio “listu” kome smije, a kome ne smije ucrtati po zahtjevu pa ce trajati ….
  E najvise se ceka/lo da Maja nadje vremena da GUP da na usvajanje na Skustinu te ne ocekujem ni ja. a ni Vojinovicka da ce ovaj put biti drugacije.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].