Svečano otvaranje rekonstruisanog Instituta za biologiju mora u Kotoru

4
sa otvaranja

“Ova zgrada je stara gotovo dva vijeka i pamti mnogo vremena i nevremena, mir ratove ali uvijek pamti i u sebi nosi ono što je ljudsko, a to je istorija, kultura, tradicija i zbog toga i mi imamo obavezu da ovu zgradu čuvamo i pazimo jer to nije samo naša zgrada, to je zgrada cijele Crne Gore”, kazao je na otvaranju rekonstruisanog Instituta za biologiju mora u Kotoru direktor dr Aleksandar Joksimović.

“Institut je punih 50 godina svjetionik podmorja Crne Gore. Istraživanja Južnog Jadrana i praćenja svih komponenti Južnog Jadrana je nezaobilazna karika Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstva nauke, Održivog razvoja i turizma na morskom putu ka Evropi. Sljedeća faza razvoja Instituta jeste uspostavljanje Centra za zaštitu i očuvanje biodiverziteta Boke Kotorske. Crna Gora i Kotor kao grad  zaslužuje jedan morski akvarijum. Mi imamo kapaciteta i za to”, kazao je Joksimović.

Otvarajući ovo jedinstveno zdanje Tarzan Milošević, ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja je kazao da su izvedeni radovi izvršeni uz podršku dva projekta.

Kroz projekat MIDAS-Svjetska Banka, čia je ukupna vrijednost iznosila 280.000 €, odrađena je rekonstrukcija i opremanje referentne nacionalne laboratorije za praćenje kvaliteta vode za marikulturu, rekonstrukcija i sanacija kompletne krovne konstrukcije, priključenje na kanalizacionu mrežu i kompletno čišćenje fasade zgrade.

Iz sredstava projekta IPA 2009. Održivo upravljanje morskim ribarstvom, izdvojeno je 331.000 € za nabavku neophodne opreme za Institut, ribarsku inspekciju i jedinicu za ribarstvo.

Iz ovih sredstava urađena je i rekonstrukcija laboratoriju za ihtiologiju i morsko ribarstvo, rekonstrukcija i opremanje konferencijske sale Instituta i izgradnja i opremanje naučno-istraživačkog broda..

Milošević je kazao da sa ponosom može da kaže da je obezbijeđen naučno istraživački čamac, čija je vrijednost 139.000 € čime je omogućeno da Institut, odnosno naučnici koji u njemu rade imaju stalnu prisutnost na moru i njegovo efikasnije istraživanje.

Ribarstvo ima veoma značajnu ekonomsku, socijalnu i kulturnu ulogu na Mediteranu.

Crna Gora je, u skladu sa zahtjevima integracionih procesa i izgradnje održivog i efikasnog sektora koji će biti konkurentan na širem tržištu, krenula u proces usaglašavanja politike ribarstva sa budućim obavezama kao punopravni član evropske porodice naroda, čemu u mnogome doprinosi ovaj Institut, odnosno naučnici koji u njemu rade.

Na otvaranju su govorili i Nikola Bartolini, šef operativnog sektora u delegaciji Evropske komisije u Crnoj Gori i gospođa Maja Ljuca, kancelarija Svjetske banke u Crnoj Gori.

4 KOMENTARI

 1. Moguće je da je sve jasno, a možda ima i mutne vode oko svega ovoga. Ali kao građani svejdoci smo samo trenutka koji je pred nama. Oni su namakli novac za projekat koji je prosao kod Evropske Banke. Vjerovatno da dugih projekata koji mogu dobit potporu nemaju. Da je zgrada obnovljena sredstvima kredite Evrospkih fondova i to je dobro. Dobro je da je uopšte obnovljena. Međuti, pitanje je dali Crnoj Gori treba ovakav onstitut, dali uopšte je potrebna ovakva Palača, dali bi bolja i unosnija bila zgrada da je Hotel ili turistički objekat s obzirom na lokaciju. Koliki je poitivan efekat Instituta na biodiverzitet / ma ke bela parola/ u našem moru. Treća stvar: Mi enćemo niakd moći više ispravit odluke Komunističkih vlasti koje su davale terene i objekte po Kotru raznim ustanovama na poklon bez nadoknade. Elektrodistribuciaj u tabacini Vlasnik Niksic, Bilogija Mora u Dobroti Univerzitet Podgoriac/ oni ga mogu i prodat ako im bude falilo para/ Lječilište VRMAC na Markovrt Socijano Srbije je sad vlasnik, Hoteli Fjord rasprodati koz na kome, neznam jeli i Kotorska pjaca pripada gradu Kotoru, a koliko se čuje ni riva Kotor ne pripada gradu Kotoru, nego Morsko dobru Budva . Ovo nemože niko živi razriješit, jedino das e Isus spusti sa neba , pa čarobim štapićem da jednim potezom sve da ispravi….Izgleda da će mo MIR od svega ovoga, naći jedino na svom groblju….

 2. Da, da, grad Kotor, kao i poznate familije su cesto ustupale razna zdanja a na Cetinje ‘oce od nasih para da grade Univerzitet! Nemam nista protiv univerziteta na CT ali sto im ne ustupe kakvu zgradu ako ima jos koja da valja….? Sve ce opet po nasem dzepu! (da se razumijemo, nemam nista protiv obrazovanja, ni protiv studenata, grada CT….samo imam protiv rasipanja i to malo para sto se ima!)

 3. U cilju dobrog informisanja žitelja ovoga kraja, bilo bi lijepo kad bi nas
  gospođa Vujošević, ili neko drugi, upoznao o istorijatu ovog
  prelijepog zdanja.
  Kada je započeta gradnja, kada je završena?
  Prvobitna namjena?
  Kako se desilo da porodici Radoničić partizani otmu
  đedovsko nasleđe?
  Podliježe li zgrada restituciji?
  Nadam se da to interesuje sve posjetioce ovog portala.

 4. Čestitamo ! No, nije bilo na odmet pomenuti da je riječ o zgradi,
  palacu porodice Radoničić, “Jadranske straže ” i Domu učenika srednje
  pomorske škole.I , upravo, odlukom Radne zajednice srednje pomorske
  škole, zgrada je bez nadoknade prenjeta novoosnovanom Zavodu za biologiju
  mora, na čijem čelu su tada bili,direktor, akademik Vladimir Lepetić i
  sekretar Dušan Jovićević.Još jedno odricanje Kotora u smislu prenosa
  vlasništva na zgradama od značaja za CG.U mnogim drugim sredinama uporedo
  su se gradile institucije i zgrade.Zato, treba kazati: ” Hvala Kotore !”, ”
  Hvala radnicima Srednje pomorske škole u Kotoru, što su shvatili značaj
  ove institucije”.BAR TOLIKO. da se ne zaboravi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].