SJEĆANJE NA VESNU ŠOFRANAC – DOSTOJANSTVENI I ČASNI ŽIVOT

1
Vesna Šofranac

Piše: Željko Rutović

Kada odlaze takve plemenite ljudske duše, nepovratno odlazi  i parče svijeta dobra, koji sa razlogom nikad više  nece biti isti. Nedostajući dio tog svijeta iznova će nas propitivati i dovoditi  pred  otvorenost tragalačkih  misaonih iskustava smisla života, njegovih vrijednosti, postojanosti, čovjekove (ne)prolaznosti i sjećanja kao kosmogonijskog oblika vječnog trajanja.

Primjetna je ta misao i životne konačnosti spoznaja za sve one koji žele vidjet, osjetiti i duhovno proniknuti koliko smo  izgubili  smrću ugledne novinarke Vesne Šofranac. Potvrdila je to protekla godina bez nje, kao što će tu istinu potvrđivati i sve buduće godine.

Potvrdilo je to sjećanje na jedan iskreni osmijeh i širinu duše kakvih je, na žalost, sve manje među nama. Vidljivo se ne dokazuje. Vesna bijaše na čelu, među tim rijetkim primjerima kulture pažnje i  empatije koja srdačno raširenim rukama grljaše svijet. Široko i bezinteresno. Iskreno i dječije nevino. Ljudski toplo. Patriotski odvažno i kuražno, do zadnjeg časa ne ćuteći, ne odustajući i ne posustajući ni pred kim i ni pred čim. Slozićemo se, te civilizacijske opstečovječanske vrijednosti živi i brani samo neko ko posjeduje najvažnije ljudske kvalitete-integritet, identitet, hrabrost, pravičnost, slobodan duh i naglašenu samosvijest o javnom,opštem dobru svoje države i društva.

I sve tako, kao da njenog problema nikad nije i kao da o njemu se pričati “ne smije”. I tako čitavog života, za svakog na vrijeme, pa i u svoje nevrijeme. I sve sa  njoj svojstvenoj blagošću.  Rijetkih dragulja časti vrlina i osobina gledaše Vesna kritički na jedan novi svijet u ubrzanom nastajanju, čija mjera sebičnih interesa, sujeta, neprincipijelnosti i nedoslednosti, bijaše daleko od nje, na način kako to samo uzvišeno dostojni imena Čovjek, časno u svom vremenu, za neka  buduća  vremena nose. A nikako drukčije kod Vesne nije moglo biti, jer njeno živjeti, samo sa odvažnom slobodnom riječju i čašću, moglo je  jedino postojati i biti. Takvo postojanje uostalom bijase, prije i poslije svega, bit(no) u njenom životu. Zato danas sjećanje na nju gordo i ponosno zvuči. A posle svega mi smo samo oni kojih se neko drugi sjeća i oni koji se drugih sjećaju.

Godinu od Vesnine smrti, njeni prijatelji sa sjetom, tugom i nostalgijom odlaze u vrijeme u kome su njen lik i riječ, kultura i dostojanstvo, naseljavali prostore duha i smisla ljudskog postojanja. U tom postojanju i vrlom kulture sjećanju, Vesna ostaje nezaboravnom zalogom crnogorskog etosa, u ime koga i za čiji  ponos  je ostavila plemenite ljudske i novinarske stranice, sa kojih će se čitati blistave trajne i vječite  riječi prava i pravde u ime vjekova crnogorske časti i slobode.

1 KOMENTAR

  1. Voljela sam te Vesna.
    I ti mene.
    Sada si gore.
    Mislim da na rukama držiš oblake da nam nebo bude plavo.
    Široka da su ti krila svemira.
    Mir tvojoj duši okeanskoj!
    Hvala Željko za sjećanje, koje nas “lakom tugom ovi”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].