Bivša vlada realizovala samo 26 odsto mjera iz EU agende

0

OPŠTI NERAD: Spajićeva vlada uradila presjek stanja u ispunjavanju obaveza u procesu evropskih integracija u ovoj godini, rezultat više nego poražavajući

Bivša vlada realizovala samo 26 odsto mjera iz EU agende

Jedina institucija sa stopostotnom realizacijom je Državna revizorska institucija. Deset institucija nije realizovalo nijednu planiranu obavezu: Ministarstvo prosvjete. Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo odbrane, Uprava prihoda i carina, Uprava za inspekcijske poslove, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Agencija za nadzor osiguranja, Komisija za tržište kapitala i Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije

Bivša Abazovićeva vlada u tehničkom mandatu realizovala je u 2023. godini samo 26 odsto obaveza iz evropske agende. To se navodi u dokumentu Informacija o realizaciji planiranih obaveza u 2023. godini iz programa pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji.

Poražavajući bilans objavila je Spajićeva vlada koja je napravila presjek za ovu godinu.

– Ukupan broj planiranih obaveza u 2023. godini iznosi 300, od čega je u ovom trenutku realizovano 77, što čini 26 odsto realizacije. Broj planiranih obaveza u 2023. u zakonodavnom dijelu iznosi 229, od čega je realizovano 39 ili 17 odsto, navodi se u dokumentu.

BROJKE

Od tog broja, planirana su 102 zakona, realizovano je samo sedam, odnosno sedam odsto i 127 podzakonskih akata – realizovano 32, odnosno 25 odsto. Od 71 planiranog strategijskog dokumenta realizovano je 38 odsto.

Spajićeva vlada objavila je procenat realizovanih obaveza iz pojedinačnih kvartala i jedina pristojna cifra je iz prvog kvartala gdje je realizacija 76 odsto.

Ukupan broj planiranih obaveza u prvom kvartalu iznosi 46, od čega je u ovom trenutku realizovano 35, što čini 76 odsto realizacije. Ukupan broj planiranih obaveza u prvom kvartalu u zakonodavnom dijelu iznosi 23, od čega je realizovano 14 (61 odsto). Od tog broja, planirano je osam zakona (realizovana tri, odnosno 38 odsto) i 15 podzakonskih akata (realizovano 11, odnosno 73 odsto), od 23 planirana strategijska dokumenta realizovano je 21 (91 odsto).

Posebno je loše stanje u četvrtom kvartalu gdje ukupan broj planiranih obaveza iznosi 134, od čega je u ovom trenutku realizovano samo pet, što čini četiri odsto realizacije;

– Ukupan broj planiranih obaveza u trećem kvartalu u zakonodavnom dijelu iznosi 118, od čega je realizovano četiri (tri odsto). Od tog broja, planirano je 47 zakona (realizovano nula, odnosno nula odsto) i 71 podzakonski akt (realizovano četiri, odnosno šest odsto). Od 16 planiranih strategijskih dokumenata realizovan je jedan (šest odsto), navodi se u dokumentu

NA NIVOU SAMO DRI

Jedina institucija sa stopostotnom realizacijom je Državna revizorska institucija

Deset institucija nije realizovalo nijednu planiranu obavezu: Ministarstvo prosvjete. Ministarstvo javne uprave, Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo odbrane, Uprava prihoda i carina, Uprava za inspekcijske poslove, Agencija za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost, Agencija za nadzor osiguranja, Komisija za tržište kapitala, Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije

Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava je realizovalo 60 odsto (3/5), Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja 50 odsto (2/4), Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma 41 odsto (13/32), Ministarstvo kulture i medija 33 odsto (3/9), Ministarstvo zdravlja 32 odsto (6/19), Ministarstvo finansija 29 odsto (10/35), Ministarstvo kapitalnih investicija 27 odsto (13/49), Agencija za civilno vazduhoplovstvo 27 odsto (3/11), Ministarstvo sporta i mladih 25 odsto (1/4).

Nije se ni proslavila Centralna banka Crne Gore sa 25 odsto (1/4), Ministarstvo pravde 22 odsto (4/18), Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma 21odsto (4/19) Ministarstvo unutrašnjih poslova 20 odsto (4/20).

Katastrofalno stoje Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove sa 14 odsto (1/7), Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede 12 odsto (4/34) i Ministarstvo rada i socijalnog staranja sa samo devet odsto (1/11), realizovanih obaveza.

Najavili akcioni plan za realizaciju obaveza

Spajićeva vlada je napravila i presjek Izvještaja EK za Crnu Goru.

– Kada je u pitanju godišnji napredak, u četiri poglavlja je konstatovan bolji rezultat nego u prethodnom izvještaju (poglavlja 7 – pravo intelektualne svojine, 14 – saobraćajna politika, 29 – carinska unija i 33 – finansijske i budžetske odredbe), dok je u šest poglavlja konstatovan lošiji rezultat u poređenju s prethodnim izvještajem (u poglavljima 5 – javne nabavke, 6 – privredno pravo, 12 – bezbjednost hrane, veterinarstvo i fitosanitarni nadzor, 16 – porezi, 24 – pravda, sloboda i bezbjednost i 30 – vanjski odnosi). U ostalim poglavljima je konstatovan identičan godišnji napredak kao u prošlogodišnjem izvještaju, navela je Spajićeva vlada.

U dokumentu se navodi da Spajićeva vlada na Izvještaj EK gleda kao na dokument koji pruža objektivan prikaz stanja i ostvarenih rezultata koji će poslužiti kao smjernica za dalje unapređenje stanja i nastavak reformskih aktivnosti te da će s dužnom pažnjom sagledati nalaze Izveštaja i u predstojećem periodu pripremiti sveobuhvatni Akcioni plan za adresiranje svih preporuka.

– Svjesni smo momenta, kako na nacionalnom nivou tako i na evropskom planu, i uložićemo maksimalne napore kako bismo iskoristili šansu i napravili iskorak na evropskom putu sada kada se politika proširenja vratila u fokus EK i država članica – navedeno je iz Vlade.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].