Projekat Razvoj turističkog itinerera u prekograničnoj oblasti između Crne Gore i Bosne i Hercegovine

0
sa prezentacije projekta

Montenegro biznis alijansa

sa predstavljanja projekta

Projekat Razvoj turističkog itinerera u prekograničnoj oblasti između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, čiji su nosioci Montenegro Biznis Alijansa i Privredna komora Kantona Sarajevo, predstavljen je danas u kotorskom Turističko proizvodnom centru.

Prezentaciji projekta prisustvovali su predstavnici Turističke organizacije Kotor, lokalne uprave i medija.

O projektu, značaju i očekivanjima govorila je Vlasta Božinović, menadžerka Turističko proizvodnog centra Kotor, a o Montengro Biznis Alijansi i Privrednoj komori Kantona Sarajevo Anđela Milošević.

Finasiranje je obezbijedila Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini preko Instrumenta za predpristupnu pomoć u cilju unapređenja regionalne saradnje.

Projektom se povezuju ljudi, povećava razmjena dobara, povećava promet i prihod u dijelu graničnog pojasa BIH i CG, povećava obim proizvodnje nacionalnih proizvoda.

Projektom su obuhvaćene opštine u Crnoj Gori: Nikšić, Herceg Novi, Kotor i Tivat, a u Bosni i Hercegovini Stari grad Sarajevo, Konjic, Mostar, Stolac, Trebinje, Čapljina i Jablanica.

Vrijednost projekta je 219.605,31 euro, a Evropska unija je obezbijedila za Crnu Goru 72.862.22 €, a za Bosnu i Hercegovinu 101.566,51 euro.

Vlasta Božinović je prisutnima kazala da su korisnici projekta Turističke zajednice i organizacije, uvozno-izvozne kompanije, proizvođači nacionalnih brendiranih proizvoda, a da su opšti ciljevi projekta prekogranični privredni razvoj sa naglaskom na turizam i ruralni razvoj, stimulacija odživog razvoja prekogranične oblasti, njenih ekonomskih, kulturnih, prirodnih i ljudskih resursa i potencijala što će doprinijeti regionalnom razvoju krozj jačanje kapaciteta ljudskih resursa i zajedničkih mreža institucija u lokalnim zajednicama, kao i kod lokalnih i privatnih aktera.

Tu je i kreiranje i promovisanje zajedničke turističke ponude prekograničnog područja-definisanje turističkog itinerera u prekograničnom područja Crne Gore i Bosne i Hercegovine, promocija održivog razvoja prekogranične oblasti u cilju stimulacije privrede i smanjenja izolovanosti oblasti i povećanje izvoznih mogućnosti i povećan broj nacionalnih proizvoda.

Posebno je za očekivati da se poveća razmjena ljudi i promet roba u prekograničnom području dvije države i poveća broj proizvedenih nacionalnih autohtonih proizvoda.

Na prezentaciji je govoreno i o konkretnim rezultatima i aktivnostima projekta.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].