Licemjerje

4
Bečić: Pokažimo odgovornost prema sebi i drugima

Bože svemogući, ako te ima i ako bar povremeno baćiš oko na stado tvoje u namučenoj Crnoj Gori, vidiš li čudo koje nas je zadesilo? Vidiš li licemjere kako zavaljeni u udobnu fotelju vlasti, koje su se dokopali i ispunili na taj način svoj lični sveti zavjet, u oči lažu narod, otvoreno i bez stida, pokazujući navodnu brigu za njih i njihovo zdravlje.

Jesi li osjetio „iskrenost“ kod mladog lidera crnogorskih Demokrata koji je juče obavijestio javnost da je razgovarao sa direktorom Instituta za javno zdravlje Bobanom Mugošom koji ga je upozorio da se epidemiološka situacija u vezi sa Covidom-19 usložnjava i da je potrebno preduzeti sve neophodne mjere zaštite. Predvodnik ideologije „Mir je naša nacija“, a danas predsjednik crnogorske skupštine je „zabrinuto“ poručio narodu da mora da poštuje mjere NKT-a, a to znači da nose masku, drže fizičku distancu i ne prisustvuju masovnim okupljanjima.

To bi bilo najnormalnije obraćanje lidera jedne političke partije, bila to opozicija ili vlast, da se, dragi Bože, ne sjetimo i ne osvrnemo na ono kako je poručio to što je smatrao političko-vjerskom neophodnošću, na odru preminulog šefa Srpske crkve u Crnoj Gori Amfilohija Radovića. Prije pokliča da živi Crna Gora, predsjednik parlamenta je poljubio mrtvo tijelo mitropolita koji je preminuo od posljedica izazvanih koronavirusom, i na taj način poslao poruku građanima naše zemlje da je iznad ove opake bolesti, jer ga štiti crkveni oreol i mošti svještenika, i da ni oni ne brinu jer ih crkva brani od svake pošasti. Nije se mlađani demokrata osvrnuo ni na prinošenje đece na odar pokojnika i njihovo ljubljenje njegove ruke, koju su prethodno cjelivale hiljade vjernika. A samo dva dana nakon scena koje su zaprepastile civilizovani svijet i jasnih poruka da smo se vratili vijek nazad, mladi glasnogovornik je pokazao visok stepen „zabrinutosti“ za svoj narod. A njemu sad, kad je zbrinut od strane vrhovnika zakonodavne vlasti, ostaje još samo da vjeruje.

Ipak, nije moguće ništa drugo reći do licemjerje kakvo se rijetko srijeće. Ako se uopšte i srijeće ove vrste?

Krivokapić jednom kašičicom

Mandatar je posebna priča. O njemu ne bih jer je on zauzet stvaranjem apostolske vlade. Doduše, on je makar pošteniji jer se nije zabrinuo za narod, kao njegov koalicioni družbenik. A i zašto bi? Narod je poslužio za rezultat kakav danas imamo. Mandatar ima mnogo obaveza i posla da bi mislio na rarod. Njegovo je bilo da više puta tokom dana poljubi svoga mrtvog mentora i pričesti se jednom kašičicom namijenjenom svima. Valjda je jasno da šefu buduće apsostolske vlade korona ne može ništa i da se ona, u ovom trenutku opredijelila za bliskije veze sa popovima koji su je tako dugo ignorisali.

A Dritan kao Dritan. Sve ove novonastale pojavne oblike stoički sa strane posmatra i odlučno podržava apostolsku vladu apostolskih eksperata.

Na kraju ću se ipak opredijeliti za poruku narodu koju je juče lider Demokrata uputio: “Pokažimo odgovornost prema sebi i drugima”.

Mudro, jasno i „iskreno“.

Slavko Mandić

4 KOMENTARI

  1. Nema vise DPS a, Sata. Zalud se trudis. Sto ti imas pisati o crkvi i vjernicima kad se ni prekrstit ne znas. Vidio si, uvjerio se, da je Crna Gora vecinski pravoslavna, i da vjerujuci narod predstavlja snagu kojoj se niko ne moze suprostaviti. Toliko si zastranio da si poceo i Azerbejdzan glorifikovati a na stetu Jermenije. Je li moguce da si toliko skrenuo,i da te je mrznja toliko obuzela. Tuzno.

  2. Izgleda da tamjan i litije više ne pomažu. Bog je Ipak na našoj strani razumnih i tolerantnih ljudi. Previše su Svetosavci i litijasi izazivali Boga.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].