Svečana sjednica kotorskog parlamenta

1
Marija Ćatović

Marija Ćatović, ekspoze

Marija Ćatović – ekspoze

Svečanu sjednicu kotorskog parlamenta, nakon intoniranja crnogorske himne, otvorio je predsjenik Skupštine opštine dr Nikola Konjević, pozdravljajući goste, odbornike i građane uz čestitku praznicima u našem gradu.

U ovoj godini složena ekonomska situacija reflektovala se na stanje u opštinskom budžetu koji je pretrpio rebalans, kazala je u svom ekspozeu gradonačelnica Kotora Marija Ćatović.

Radikalno smanjenje prometa na tržištu nekretnina i priliva po osnovu direktnih investicija, uslovilo je da izostanu planirani prihodi.

U svim ostalim planiranim segmentima, budžet je ostvaren u procentu od 99,42 odsto, a učešće lokalnih prihoda u njegovom ostvarenju je 92%.

U ovoj godini za pripremne i izvedene radove, projektovanje i urbanizaciju posredstvom Direkcije za uređenje grada, investirano je oko milion ipo eura.

Od 2005. godine lokalni Parlament je usvojio 24 planska dokumneta, a 3 u proteklom jednogodišnjem periodu i to: izmene i dopune Urbanističkog plana Škaljara, Dobrote i Bigove, a u nacrtu su još tri, DUP Prčanj, Glavati i Orahovac.

Značajno je poboljšano snabdijevanje vodom i strujom i unaprijeđeno održavanje čistoće.

Ćatovićeva je podsjetila i na saradnju sa Vodacomom i Njemačkom razvojnom bankom KfW oko realizacije Projekta izgradnje vodovodnog i kanalizacionog sistema i odvođenja otpadnih voda, ukupne vrijednosti 8,2 miliona eura.

Evidentan je, takođe, značajan pomak u našem odnosu prema kulturnom nasljeđu, koje je jedan od najznačajnijih resursa Kotora i zaslužuje da bude ne samo zaštićeno, već i na pravi način valorizovano.

Gradonačelnica je podsjetila na aktivnosti oko kapitalnih projekata izgradnju lifta u brdu San Đovani, zaobilaznicu i sportsku halu.

Bogata međunarodna saradnja i članstvo u značajnim internacionalnim asocijacijama afirmisala je Kotor u Evropi i svijetu.

Kotor je ove godine imao uspješnu turističku sezonu i učvrstio poziciju nezaobilazne destinacije na Mediteranskim krstarenjima renomiranih svjetskih kruzing kompanija.

Ukupna turistička posjeta Kotoru povećana je za 16%, a za 10% porastao je broj brodova i jahti koje su uplovile u kotorsku luku.

Kotor najtransparentnija, od 21 crnogorske opštine, naznake su ekspozea gradonačelnice Ćatović.

Nakon što je predsjednica žirija za dodjelu nagrade “21. novembar” prof. dr Tatjana Stanovčić pročitala obrazloženja za nagrađene, gradonačelnica Ćatović je ovo najveće priznanje Opštine uručila direktorima Doma starih “Grabovac” iz Risna Zoranu Vukićeviću i Psihijatrijskoj bolnici iz Dobrote dr Aleksandru Tomčuku.

Čestitke su telegramom uputili gradonačelnici, građanima Kotora, odbornicima u SO i rukovodstvu predsjednik države Filip Vujanović, predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, premijer dr Igor Lukšić, predsjednik DPS-a Milo Đukanović i predsjednik SNP-a Srđan Milić.

Sjednici su prisustvovali predstavnici i gradonačelnici brojnih crnogorskih opština, ambasadori Slovačke i Hrvatske u Crnoj Gori František Lipka i Petar Turčinović, raniji gradonačelnici, kulturni i javni radnici.

Minutom ćutanja odata je počast preminulim između dvije sjednice.

intoniranje crnogorske himne
dječiji parlament
skupštinsko rukovodstvo
ovogodišnji laureati

1 KOMENTAR

  1. Divno cestitamo praznik i dobitnicima nagrade. Zapalo mi je za oko
    Od 2005. godine lokalni Parlament je usvojio 24 planska dokumneta, a 3 u proteklom jednogodišnjem periodu i to: izmene i dopune Urbanističkog plana Škaljara, Dobrote i Bigove, a u nacrtu su još tri, DUP Prčanj, Glavati i Orahovac.
    A LJUTA je devastirana potpuno. Tu nema planova niti pravila, Dje je kanalizacija a grade se apartmani i devastira se ovo prelijepo mjesto samo zato sto ulaze tun mafija. SPASIMO LJUTU. i obalu i more i rijeku Ljutu koja je podjite i vidite privatizovana vjerovali ili ne. Prorodni resurs totalno devastiran. Spasimo sto se da spasit.Ko daje dozvole za takve objekte poput apartmana i dje ce te fekalije i taj smet. Mnogi vec dvadeset godina ne placaju komunalije jer zgrade nisu dobile prijem. Opsti javasluk.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].