Nemamo postsezonu jer nam turistička ponuda nije atraktivna

3
Kuzer ispred starog grada

Dr Rade Ratković

dr Rade Ratković

Zašto je kod nas već dvadesetak godina mrtva postsezona?

Jesenji rani mjeseci koji bi turistima na Crnogorskom primorju mogli biti raj, ostaju za ekskurzije, izletnike i kruzere koje dnevno brojimo.

Ova pitanja postavili smo turizmologu, prof. dr Radu Ratkoviću koji kaže da je postsezona na našem primorju izgubljena zato što nijesmo prisutni na tržištima glavnim emitivnih zemalja Evrope, Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Skandinavskih zemalja.

Postezone bi bilo u periodu septembar-novembar da imamo integrisane kapacitete za ponudu zapadnom tržištu i tada bi se smjenjivali letovi na aerodromima Tivat i Ćilipi, kaže Ratković.

Bilo bi gostiju kao što ih je bilo prije 90. godina ili kao što ih danas ima susjedna Hrvatska, Španija ili Italija, mišljenja je on.

Naš loš tržišni položaj i simbolično prisustvo na glavnim emitivnim izvorima Evrope dovode do toga da u primorskom turizmu nemamo potsezonu.

Veliki bijeli brodovi i dalje stižu u kotorsku luku i produžen je period njihovog uplovljavanja, pa i u kasnim jesenjim mjesecima se bijele, ali mala vajda od ove vrste tranzitnih turista.

Nijesmo organizovani za doček kruzera, jer turisti na ovim plovilima imaju uslove smještaja i hrane budući da su to ploveći hoteli.

Nedostaje nam pravi prijem kruzera, granični prijelaz u luci, recepcija, dakle potrebna je jedna kompletna organizacija koja će odgovoriti zahtjevima turista sa brodova.

Ono što možemo od njih očekivati je dodatna potrošnja, atraktivni, kratki izleti i programi, trgovina, a mi smo loše organizovani u pružanju atraktivne ponude.

Mali broj turističkih poslenika se time bavi.

Ne posjedujemo adekvatan turistički proizvod, i ono što imamo nijesmo marketinški integrisali, ispričao nam je Ratković.

3 KOMENTARI

  1. Turistička organizacija, koju su oni to feštu organizovali, ko im dovodi turiste pa agencija Meridian, ali to drže liberali i ovi iz dps-a šoto kuco neće da im se tende u rabotu jer bi i ovi njima mogli reć a kakav je vama Kulturni centar, a dok se oni domunđavaju Kotor propada kulturno i turistički

  2. Slazem se u potpunosti sa tk.Okanom.Dok budu partije namjestale ljude na rukovo-
    dece polozaje a oni osim pricanja neznaju o poslovima takve vrste kao sto je sluvaj
    sa turizmom nama ce biti kao i do sada,muka i nebas nevolja ali uvjek par koraka
    iza susjedne Hrvatske,Srbije manje ali Slovenije svakako.Pozdrav

  3. Dokle god na mjestima direktora turističkih organizacija na lokalnom i nacionalnom nivou, i svim drugim subjektima koji kreiraju turistički proizvod, turističku politiku i ostalo što ova, žali Bože, perspektivna i važna grana privrede uključuje, sjede i budu sjedali ljudi od partija a ne od struke, nema pomaka! Ni u turizmu ni u bilo kojoj oblasti društva! Zar je važno što čovjek nije iz “odgovarajuće ” partije ako ima znanje, iskustvo i obrazovanje za nešto što ni u kom slučaju ne može biti njegov lični interes, već prvenstveno interes države, grada, regije…? Dokle god bude ovako, nama svanut` neće!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].