Crnogorski pomorci doputovali u Crnu Goru

0
Brod "Polar"

Crnogorski pomorci Nenad Božović i Milotije Bulatović, koje su somalijski pirati držali u zarobljeništvu deset mjeseci, doputovali su u Crnu Goru, dok je Blažo Marković ostao Srbiji.

Na podgoričkom aerodrumu pomorce su dočekali članovi porodice, zamjenik ministra vanjskih poslova Ivan Milić i predstavnici medija.

Božović je novinarima kazao da su svih deset mjeseci bili zatvoreni u kontrolnoj kabini i pod prijetnom oružjem.

“Osjećali smo se ugroženo, bili smo robovi, zatvorenici i zatočenici”, rekao je on.

Božović je kazao da su bili mučeni i da je bilo momenata kad je mislio da nikad neće biti oslobođen.

Prema njegovim riječima, u početku su im bili omogućeni razgovori sa porodicama jednom mjesečno, po pet minuta, ali im je posljednjih mjeseci to uskraćeno.

On je rekao da je na brodu bilo oko stotinu pirata koji su ih, na dan oslobađanaja, izveli na palubu kako bi bili fotografisani iz aviona.

Nakon toga je, naveo je Božović, novac za otkup isporučen, a oni vraćeni u kabinu i tek sjutradan oslobođeni.

On je kazao da mu je sve nedostajalo, naročito porodica i sloboda, kao i to što nije plovio.

Bulatović nije davao izjave za novinare.

Prema riječima Milića, Mirković je ostao u Beogradu jer mu tamo živi porodica.

Milić je kazao da je Ministarstvo od prvog dana radilo na oslobađanu crnogorskih pomoraca i da su bili u stalnom kontaktu sa kompanijom Paradajs navigejšn.

“Praksa je da kompanija i osiguravajuća kuća plate otkup u ovakvim sučajevima, ali za ovaj slučaj ne bih mogao da kažem ko je platio otkup”, rekao je on.

Pomorci su oslobođeni 26. avgusta, a somalijskim piratima je za oslobađanje članova posade tankera “Polar”, uplaćeno 7,7 miliona USD, objavio je ranije somalijski portal Bar-Kulan.

Brod “Polar”, vlasništvo kompanije “Paradajs navigejšn” /Paradise Navigation/, otet je u Somaliji 30. oktobra prošle godine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].