1. decembar – Dan borbe protiv side

2

U svijetu se 1. decembar obilježava kao Dan borbe protiv side, od koje je ove godine u Crnoj Gori jedna osoba preminula, a devet zaraženo.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša rekao je da je tokom prošle godine registrovano 14 slučajeva, od kojih osam HIV pozitivnih, a šest zaraženih AIDS-om.

Od početka epidemije 1989. godine do danas, u Crnoj Gori je registrovano 128 osoba inficiranih HIV-om, a 34 osobe su umrle od AIDS-a.

Mugoša je na konferenciji za novinare podsjetio da je najčešći put prenosa seksualni, a da su najviše pogođene grupe muškarci koji imaju seksualni odnos sa muškarcima, mornari i turističko-ugostiteljski radnici.

Upitan da li u Crnoj Gori ima djece oboljele od te bolesti, Mugoša je kazao da smo ukupno imali troje inficirane djece, od kojih je jedna sad već odrasla osoba.

“Situacija u Crnoj Gori je makar u tom dijelu dobra u odnosu na okruženje, nijesmo imali problema sa djecom koja idu u školu”, kazao je on.

Ministar zdravlja Miodrag Radunović ocijenio je da neko može reći da je ovogodišnja deviza Združenog Programa Ujedninjenih nacija za HIV/AIDS (UNAIDS) za Dan borbe protiv AIDS-a preambiciozna, jer se govori o “nula infekcija HIV-om, nula diskriminacije, nula smrti povezane sa AIDS-om”.

“Ali niko nema pravo da ospori želju da živimo u svijetu u kome nema HIV-a, AIDS-a i diskriminacije”.

On je poručio da je Crna Gora uspjela da ostvari jedan cilj, a to je nizak nivo epidemije u zemlji, na niovu od 0,01 odsto.

“Naša prioritetna obaveza danas je predana borba protiv stigme i diskriminacije. Ne smijemo zaboraviti da se univerzalna ljudska prava ne smiju dovoditi u pitanje i da je obaveza svakog od nas da ih štiti”, poručio je Radunović.

Direktor kancelarije Svjetske zdravstvene organizacije za Crnu Goru, Mina Brajović, kazala je da Izvještaj UNAIDS-a za ovu godinu naglašava da postoje rani znaci da HIV terapija ima značajan uticaj na smanjenje broja novih infekcija HIV-om.

“Skorija istraživanja pokazuju da terapija može biti efikasna do 96 odsto u prevenciji prenošenja HIV-a među parovima”, rekla je ona.

Izvještaj pokazuje i da su nove infekcije HIV-om i smrtnost od AIDS-a globalno opali na najniži nivo od vrhunca epidemije.

“Niska prevalenca među opštom populacijom čini Crnu Goru zemljom sa jednom od najnižih stopa rasta broja HIV infekcija među zemljama u okruženju u ovom regionu”, dodala je Brajović.

2 KOMENTARI

  1. Nije prevalenca,nije?Nego izuzetno poznavanje svoje vlasti od strane ugroženih,pa je stoga i najniža stopa rasta broja HIV infekcija u državi Crnoj Gori ,među zemljama u okruženju?Međutim,stanovništvo Crne Gore ima drugi problem,a to je da se nekontrolisano g l a d u j e,kao posledica više decenijske “suše” AB revolucije?I iz toga je uznapredovala,opet,nekontrolisana kažu da se zove b u l u m i j a?Što će mo,volja božija? Zato,a gladan,a sit umrijeti se mora rekla mi je jutros teta učiteljica ?

  2. Ja sam zapravo planirao razgovarati o svoj blog post je nevjerojatno realan. Sam odlučiti čuti nešto potpuno novo s ovim zbog doista pružaju identične stranice u moje Sjedinjenim Američkim Državama tijekom tom pitanju tako da je ovo specifičan pomoći?? Je svima dosta. Sam bio u mogućnosti da dobar pogled o temi plus primijetio veliki broj blogova, ali za razliku od toga. Hvala vam za otkrivanje toliko u vaše web stranice.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].